Το Ισραήλ «χάνει» τη Eurovision! Στην Κύπρο ο διαγωνισμός το 2019;

Κάθε λόγο να προβληματίζονται έχουν οι Eurofans, αφού τις τελευταίες ώρες το μέλλον της Eurovision είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».

Κι αυτό διότι η EBU και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή του διαγωνισμού με το Ισραήλ όσον αφορά στη διεξαγωγή του στα εδάφη της Ιερουσαλήμ λόγω της μανιώδους σφαγής στη Λωρίδας της Γάζας.

Οι πολιτικές διαστάσεις ήταν αναπόφευκτες μετά τη νίκη της Netta,  με το Ισραήλ να λαμβάνει σαφή προειδοποίηση πως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να δεχτεί την περίπτωση ο 64ος διαγωνισμός της Eurovision να διεξαχθεί στην Κύπρο -που τερμάτισε δεύτερη- ή την Αυστρία, που κέρδισε την τρίτη θέση.

Ο λόγος; Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά, κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο τα ισραηλινά όσο και τα κυπριακά Μέσα ενημέρωσης.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αναφέρει ότι από τις πρώτες αυτές χώρες ήταν η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ισλανδία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, οι πολιτικές πιέσεις που δέχονται για να μη συμμετάσχουνείναι τεράστιες, καθώς η πολιτική σύγκρουση του Ισραήλ με την  Παλαιστίνη έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Ισραήλ «χάνει» τη Eurovision! Στην Κύπρο ο διαγωνισμός το 2019;

Το γεγονός δε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ, το παλαιστινιακό τμήμα της πόλης, έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ, έχει οδηγήσει τον ΟΗΕ στο να μην αναγνωρίζει την προσάρτησή της από το ισραηλινό κράτος. Κάτι που η ίδια η Netta δεν μοιάζει να δέχεται  καθώς κάλεσε το κοινό της Eurovision του χρόνου στην… Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι μια χώρα που έχει την άνεση να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στα εδάφη της, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και επίσημη πριν το Τελικό, στον οποίο όλοι περίμεναν νικήτρια την Ελένη Φουρέιρα…