Το σύστημα πέδησης

Το σύστημα πέδησης

Όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Το σύστημα πέδησης αποτελεί μέρος των συστημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Αποτελείται από πλήθος εξαρτημάτων, με ένα από αυτά να είναι τα τακάκια των φρένων.

Τι είναι τα τακάκια φρένων;

Τα τακάκια αποτελούν ένα από το πλήθος των τμημάτων που διαθέτει το σύστημα πέδησης με δίσκους των φρένων (δισκόφρενα). Μόλις πατηθεί το πετάλι του φρένου, τα τακάκια των φρένων πρεσάρονται από τις δαγκάνες στην επιφάνεια του περιστρεφόμενου δίσκου, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του αυτοκινήτου.

Ποια είναι τα βασικά τους στοιχεία και οι λειτουργίες τους;

Η δομή των συγκεκριμένων τμημάτων έχει τη μορφή σάντουιτς και αποτελείται από τα πιο κάτω στοιχεία:

  • Την πλάκα των τακακιών των φρένων. Πρόκειται για τη βάση του ανταλλακτικού του αυτοκινήτου. Συγκρατεί το στοιχείο επάνω στη δαγκάνα και κάνει τη μεταφορά της θερμικής ενεργείας στα κοντινά του στοιχεία.
  • Υλικό τριβής και ενδιάμεση στρώση. Το υλικό τριβής βρίσκεται κολλημένο στην πλάκα, ενώ ακουμπά υπό πίεση στην επιφάνεια του δίσκου των φρένων, κάνοντας εφικτή την παύση της περιστροφής του τροχού.
  • Απόσβεση. Τα πιο πολλά τακάκια εξοπλίζονται με το συγκεκριμένο στοιχείο. Ενδέχεται να είναι κάποιο ελατήριο, βαφή ή βερνίκι, φύλλο αλουμινίου ή ατσαλιού και η χρήση του αποσκοπεί στη μείωση του θορύβου που παράγεται κατά την πέδηση.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος των τακακιών των φρένων σας;

Κατά το πρεσάρισμα των τακακιών των φρένων επάνω στο δίσκο, φθείρεται μια λεπτή στρώση του υλικού τριβής. Ποια είναι τα σημάδια πως έχουν χαλάσει τα τακάκια;

Τριξίματα κατά το φρενάρισμα. Για την παραγωγή ήχων κατά την πέδηση όταν φτάσει η ώρα να αλλάξετε τα τακάκια, είναι υπεύθυνος ο δείκτης φθοράς.

Ήχος τριψίματος μετάλλου. Το υλικό τριβής ενδέχεται να φθαρεί πλήρως,  οπότε, με το πάτημα του πεταλιού του φρένου, να ακουμπά γυμνή πια η μεταλλική πλάκα επάνω στο δίσκο, παράγοντας  τον συγκεκριμένο μεταλλικό ήχο.

Αύξηση απόστασης φρεναρίσματος. Όταν φθαρούν τα τακάκια δεν διασφαλίζουν πια υψηλή απόδοση πέδησης οπότε αυξάνεται η απόσταση πέδησης.

Είναι επισκευάσιμα τα τακάκια των φρένων;

Τα τακάκια των φρένων ανήκουν στα αναλώσιμα, οπότε θα πρέπει μόνο να αλλάζονται. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο να βρείτε τα ιδανικά τμήματα, μιας  και πλήθος μαρκών ανταλλακτικών αυτοκινήτου, παρέχουν τα προϊόντα τους, με δημοφιλέστερες τις Bosch, Wagner, Ferodo, ATE κ.λπ.

Το topantallaktika αποτελεί ένα κορυφαίο κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτου

Αν πάθει ζημιά το αυτοκίνητό σας, το Topantallaktika αποτελεί το ιδανικό κατάστημα για να αγοράσετε οτιδήποτε χρειάζεστε την ίδια στιγμή: τακάκια φρένων, μπουζί, μάκτρα υαλοκαθαριστήρων κ.λπ. Το σύνολο των προϊόντων, συνοδεύεται από λεπτομερέστατη περιγραφή, για να μπορείτε να κάνετε σύγκριση των χαρακτηριστικών και των τιμών τους. Αν παρ’ όλα αυτά, έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα, ελάτε σε επικοινωνία με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών μας: θα σας παράσχουν βοήθεια για να διαλέξετε ανταλλακτικά αυτοκινήτου, να τα παραγγείλετε και να λάβετε τις αγορές σας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.