Η πρώτη δολοφονία στην ιστορία που προβλήθηκε ζωντανά από την τηλεόραση

Η πρώτη δολοφονία στην ιστορία που προβλήθηκε ζωντανά από την τηλεόραση

Ήταν ο 15ος και σημαντικότερος μάρτυρας στη μεγαλύτερη υπόθεση δολοφονίας στην ιστορία…

Ντάλας, 1963, Νοέμβριος. Ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είναι νεκρός από τις 22 Νοεμβρίου, και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έχει συλληφθεί από τις αρχές περί τη μία ώρα μετά. Τον βρήκαν ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου.

«Αυτό ήταν» ήταν τα λόγια του μόλις συνελήφθη, αλλά αμέσως έθεσε και ένα ερώτημα: «Γιατί μου περνάτε χειροπέδες; Το μόνο που έκανα είναι να φέρω ένα πιστόλι στον κινηματογράφο».

Για την αστυνομία ωστόσο, η οποία τον κατηγόρησε και για τον φόνο ενός από τους άνδρες της λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψη, ο Όσβαλντ ήταν ο κύριος ύποπτος.

Ύστερα από δύο ημέρες εξουθενωτικών ανακρίσεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αποφασίστηκε ο Όσβαλντ, πρόεδρος μίας επιτροπής υποστήριξης της Κούβας και ο οποίος είχε μεταναστεύσει στη Σοβιετική Ενωση το 1959 αλλά επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1962, να οδηγηθεί από τα κρατητήρια του αρχηγείου αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Στο υπόγειο του κτιρίου, μέσα σε συνωστισμός αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά τη μεταφορά του Όσβαλντ, δύο αστυνομικοί με πολιτικά συνόδευαν τον Όσβαλντ, όταν ξαφνικά, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές πυροβόλησε εξ επαφής τον Όσβαλντ στο στομάχι.

Ήταν η πρώτη δολοφονία στην ιστορία που προβλήθηκε ζωντανά από την τηλεόραση! Σαν σήμερα, 24 Νοεμβρίου 1963. Ο LHO δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, στο υπόγειο της έδρας του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας.

Ο Όσβαλντ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ όπου πέθανε, λίγα βήματα από τον θάλαμο στον οποίο κηρύχθηκε κλινικά νεκρός ο Κένεντι. Μέσα στο κτίριο είχε ήδη συλληφθεί ο δολοφόνος που ονομαζόταν Τζακ Ρούμπι, ακροδεξιός και πασίγνωστος συνεργάτης και πληροφοριοδότης της αστυνομίας, τόσο που του επιτρεπόταν η ελεύθερη κίνηση ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε χώρο των κτιρίων της αστυνομίας.

Ο Ρούμπι τον Φεβρουάριο του 1964, καταδικάστηκε σε θάνατο δια… ηλεκτρικής καρέκλας. Ωστόσο το 1965, σε έφεση, έθεσε ζήτημα ψυχικής ανισορροπίας, η θανατική του καταδίκη ακυρώθηκε και διετάχθη να επαναληφθεί η δίκη σε άλλη πόλη ώστε να διασφαλιστεί η αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου.

Ωστόσο στις 9 Δεκεμβρίου 1966 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάρκλαντ του Ντάλα, στο ίδιο που είχαν υποκύψει ο πρόεδρος Κένεντι και ο Όσβαλντ, με αδενοκαρκίνωμα που και ο ίδιος γνώριζε. Εκεί τελικά και υπέκυψε, σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 1967 από πνευμονική εμβολή.

Ωστόσο ακόμη η υποψία ότι η ασθένειά του ήταν στην πραγματικότητα δολοφονία και ότι ο θάνατός του προήλθε από ένεση καρκινογόνων κυττάρων που έγινε στον Ρούμπι στο κελί του, όπου κρατείτο…

Ο Ρούμπι ήταν ο 15ος και σημαντικότερος μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του Κένεντι, ο οποίος πέθανε με μυστηριώδη ή «φυσιολογικό» τρόπο από το 1963…