Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Το σκάνδαλο του 1934 με την Εθνική μας και την Ιταλία.

Η Εθνική μας υποδέχεται την Ιταλία το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Euro 2020 και οι ξυπνούν οι αναμνήσεις από το… σκάνδαλο του 1934 και της ματαίωσης του δεύτερου αγώνα της Ελλάδας με τους Ιταλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1934.

Η ΕΠΟ λοιπόν… δωροδοκήθηκε από τους Ιταλούς για να μη διεξαχθεί η ρεβάνς του προκριματικού της 25ης Μαρτίου 1934 και, με τα χρήματα αυτά, η ελληνική ομοσπονδία αγόρασε το κτίριο όπου στέγασε τα πρώτα γραφεία της, στην οδό Φυλής.

Τι ανάγκη είχαν οι (μελλοντικοί πρωταθλητές Κόσμου) Ιταλοί; Απλώς ήθελαν να αποφύγουν το επίπονο ταξίδι με το πλοίο για τον Πειραιά και να μπουν απερίσπαστοι στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για την τελική φάση, που διεξαγόταν στο έδαφός τους, αφού τότε έδινε προκριματικά και ο διοργανωτής.

Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Η αποκάλυψη ήρθε μόλις το 1995, από την ιταλική εφημερίδα «Repubblica» που ανέφερε ότι η συμφωνία για να μην γίνει η ρεβάνς του Ιταλία – Ελλάδα το 1934 περιείχε και οικονομικά ανταλλάγματα από το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι. Διόλου ευκαταφρόνητα, μάλιστα, μια και ήταν αρκετά για να αγοραστεί το κτίριο. Για πολλά χρόνια, βέβαια, τη μη διεξαγωγή επαναληπτικού στην Αθήνα κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου. Στα ελληνικά αλμανάκ διαβάζαμε ότι η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας καθιστούσε ανούσια τη ρεβάνς και ότι οι δύο ομοσπονδίες είχαν συμφωνήσει ότι δεν υπήρχε… λόγος διεξαγωγής. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, μάλιστα, χρήματα είχαν δοθεί και στους Ελληνες διεθνείς, για να κρατήσουν τα στόματά τους κλειστά…

Ωστόσο οι Ιταλοί της «Repubblica» δεν είχαν κάνει καμία συγκλονιστική αποκάλυψη, 61 μετά. Τα «Αθλητικά Χρονικά», η εφημερίδα που κάλυπτε τα περιορισμένα αθλητικά γεγονότα της εποχής, είχαν κυκλοφορήσει στις 16 Μαρτίου 1934 με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οταν η τιμή του ελληνικού αθλητισμού αγοράζεται με λιρέττες» και αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συμφωνία, η οποία είχε κλειστεί ορισμένους μήνες νωρίτερα! Μάλιστα το ταξίδι δεν είχε γίνει στα κρυφά αλλά επίσημα από μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ονόματι Κωνσταντάρας, με την επίσημη αιτιολογία της διευθέτησης οικονομικών και οργανωτικών ζητημάτων που αφορούσαν τους αγώνες με τους Ιταλούς.

Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Ουδείς ασχολήθηκε να «σκαλίσει» ποια ήταν αυτά τα οφέλη και ποιον λόγο είχαν να μας βοηθήσουν οι Ιταλοί. Όμως, εννέα ημέρες πριν από το ματς του Μιλάνου, αποκαλυπτόταν εύγλωττα η πραγματικότητα:

«Η Εθνική μας ομάς κατηρτίσθη διά να ηττηθεί εις το Μιλάνον, εξιλαστήριον θύμα των πατριδοκαπηλικών απόψεων της Ομοσπονδίας, αλλά και των άκρατων φασιστικών ποδοσφαιρικών ονείρων της γείτονος χώρας, της επωφθαλμιούσης, ως γνωστόν, το παγκόσμιον ποδοσφαιρικόν κύπελλον. Η Εθνική μας ομάς δεν μεταβαίνη εις Ιταλίαν με την ευγενή και ωραίαν φιλοδοξίαν να τιμήση την πατρίδα των προαίωνιων αγωνιστικών παραδόσεων, αλλά διά να ηττηθή χάριν της στεγάσεως της ΕΠΟ εις καλλιμάρμαρον μέγαρον και χάριν τονώσεως των οικονομικών της. Διά το ποσόν των 50 χιλιάδων λιρετών, τας οποίας θα καταβάλη η φασιστική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Ελλάς υπεχρεώθη να αποκλείση την πιθανότητα μιας καλλιτέρας εις το έδαφός της εμφανίσως της Εθνικής μας ομάδος εις την ρεβάνς του αγώνος της 25ης Μαρτίου…Το φρούριον των προσχηματικών αντιρρήσεων ηλώθη με τας χρυσάς λόγχας των εξ Ιταλίας λιρεττών».

Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Οι 50.000 λιρέττες του ’34, υπολογίζονται χονδρικά σε 300.000 σημερινά ευρώ. Διόλου περίεργο, λοιπόν, ότι η ΕΠΟ απέκτησε νέα γραφεία. Όσο για το ενοχλημένο ύφος του συντάκτη, απλά αναλογιστείτε το κλίμα της εποχής.

Αγωνιστικά, η διαφορά του ελληνικού ποδοσφαίρου με το ιταλικό ήταν χαώδης και είναι απολύτως βέβαιο ότι η παρέα του Τζουζέπε Μεάτσα, του Λουίζιτο Μόντι και του Ενρίκε Γκουάιτα, μπορούσε να φιλοδωρήσει τους διεθνείς μας με ακόμα περισσότερα γκολ από τα τέσσερα που τους έβαλε στο «Σαν Σίρο». Το σκορ φαίνεται βαρύ, τότε όμως αντιμετωπίστηκε σχεδόν σαν θρίαμβος, ως ανέφεραντα «Αθλητικά Χρονικά»:

«Η εθνική μας ομάς κατώρθωσε να εξέλθη από την σκληροτάτην δοκιμασίαν χωρίς το στίγμα μιάς επονειδίστου πανωλεθρίας και το όνειδος μιάς ήττης, όπως την εθεώρουν εκ των προτέρων βεβαίαν οι σωβινισταί της αντίπαλοι. Ηττήθημεν εις το Μιλάνον, αλλά τιμητικώς… Οι κολοσσοί του ιταλικού ποδοσφαίρου, εκλαβόντες το εθνικό μας συγκρότημα ως εξιλαστήριον θύμα και λείαν των ακράτων επί του Παγκοσμίου Κυπέλλου αξιώσεων, ηγωνίσθησαν με φανατισμόν και απερίγραπτον μαχητικότητα… Ατυχώς όμως δι’ αυτούς, η Εθνική ομάς, μνήμων των εθνικών και φυλετικών μας παραδόσεων και υψηλός θεματοφύλαξ των αιωνίων αγράφων αγωνιστικών νόμων, ηγωνίσθη διά την Ελλάδα και την απειλουμένην τιμήν της με απερίγραπτον ψυχικόν σθένος και αυτοθυσίαν… Περιώρισεν τον προσδοκώμενον ιταλικόν θρίαμβον εις μίαν απλήν νίκην…».

Το κτίριο της ΕΠΟ και τα χρήματα του… Μουσολίνι. Συλλεκτικά δημοσιεύματα!

Κορυφαίο δε, ότι ότι οι Ιταλοί έχουν κάνει αλλαγή και μάλιστα ότι ο παίκτης που μπήκε έβαλε και γκολ. Μη ρωτάτε «πώς» και «γιατί» επετράπη κάτι τέτοιο εκείνη την εποχή. Ο αγώνας ήταν μεν επίσημος, αλλά διεξήχθη κάτω από περίεργες συνθήκες!

Με πληροφορίες από το oldfootball.gr