Σία χάσαμε...

Σία χάσαμε…

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ αποτελεί παρελθόν, όμως η «επίγευσή» της συνεχίζει να μας γαργαλά τον τηλεοπτικό ουρανίσκο...

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ αποτελεί παρελθόν, όμως η «επίγευσή» της συνεχίζει να μας γαργαλά τον τηλεοπτικό ουρανίσκο…

Αποτελούσε, ξεκάθαρα, το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς- τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο: μετά από «εμπάργκο» που διήρκεσε χρόνια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να εμφανιστεί στην- ξεκάθαρα γαλάζια- τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δεχόμενος να δώσει συνέντευξη στην Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά.

Η αρχή αποτελούσε συρραφή λεκτικών πυρών, με τον μεν αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να «επιτίθεται», ελαφρώς άκομψα, στον ΣΚΑΪ για την στάση του όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο κυβερνών κόμμα και τους δύο δημοσιογράφους να προσπαθούν, λογικότατα, να κάνουν το άσπρο σκούρο μαύρο, λέγοντας πως το κανάλι του Φαλήρου τηρούσε ίσες αποστάσεις από όλους και ότι κατά καιρούς στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί οι πάντες.

Η συνέχεια, ωστόσο, ανέδειξε, θα μπορούσε κανείς να πει, έναν σίγουρο νικητή, έναν που πέρασε τη βάση αλλά δε θα του δοθεί και αριστείο, και έναν που το πρόσημο στην «εμφάνισή» του ήταν ξεκάθαρα αρνητικό.

Ο πρώτος, σχεδόν εξυπακούεται, δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Παπαχελά. Ο έμπειρος δημοσιογράφος και διευθυντής της Καθημερινής ήταν, όπως πάντα, διαβασμένος, σοβαρός, με ερωτήσεις- τηρουμένων των αναλογιών και της ιδιαιτερότητας της συνέντευξης- ακριβείας και στρίμωξε με στυλ, αλλά χωρίς να υπερβεί τα όρια, τον πρωθυπουργό. Φυσικά, η προσέγγισή του ήταν ελαφρώς… δεξιόστροφη, όμως κανείς δεν μπορεί να τα ‘χει όλα σ’ αυτή την τηλεοπτική ζωή.

Σία χάσαμε...

Ο δεύτερος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν εμφανή εκνευρισμό εξ αρχής, υιοθετώντας την τακτική του γνωστού ανεκδότου «… εσύ και ο γρύλος σου», χτυπώντας κάτω από την ζώνη- ασχέτως του αν έχει δίκιο ή όχι- στην αναφορά του για τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ που κατεβαίνουν υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία.

Αφότου «βρήκε ρυθμό», ωστόσο, φάνηκε να γυρνάει εν μέρει την κατάσταση: με «πολιορκητικό κριό» τη γνωστή του αμεσότητα και το αναντίρρητο γεγονός πως διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς εμφανείς υπεκφυγές, τόνισε τα καλά, κατά την άποψή του, της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, 6.3 δισ. από ξένες άμεσες επενδύσεις κ.ο.κ), έριξε εντέχνως το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δε δέχτηκε να τον αντιμετωπίσει σε debate (από το οποίο, βέβαια, ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε μόνο να χάσει και όχι να κερδίσει, δεδομένου του ότι βρίσκεται καβάλα στο άλογο μετά τις ευρωεκλογές) και ήταν πειστικός ακόμα κι όταν ξεστόμισε αυτό που φαντάζει αδύνατο- «Έχω προετοιμαστεί να δώσω μάχη για να κερδίσω, όχι να χάσω».

Συνολικά, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, δε θάμπωσε με την εμφάνισή του, όμως αν ήμασταν αθλητικό σάιτ και καλούμασταν να τον βαθμολογήσουμε, θα του βάζαμε κάτι σαν 7.5.

Όσο για την Σία Κοσιώνη; Αν και ήταν αυτή που θα έπρεπε, λόγω της «ιδιαιτερότητας» της προσωπικής της ζωής, να είναι η πιο προσεκτική εξ όλων, φόρεσε το μανδύα του αυτόκλητου υπερασπιστή της Νέας Δημοκρατίας, ρίχνοντας συνεχώς βέλη (τις περισσότερες εξ αυτών αναίτια) στον Τσίπρα, με μια υποβόσκουσα ειρωνεία στον τόνο της φωνής, «γλίσχρες» ερωτήσεις και με εξόφθαλμη διάθεση να βρει την ευκαιρία να τον «σταυρώσει».

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το… τυράκι του πρωθυπουργού στην αρχή αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και- να μην την αδικούμε: πρόκειται για διαβασμένη γυναίκα με αδιαμφισβήτητες ικανότητες- σήμερα έκανε μια εμφάνιση που μάλλον, όταν πέσουν οι τόνοι, θα θελήσει να την ξεχάσει.

Συνελόντι ειπείν: η συνέντευξη δεν έγραψε ακριβώς ιστορία. Σίγουρα, λόγω των ειδικών συνθηκών και της ξεκάθαρης αντιπαλότητας, είχε ενδιαφέρον, όμως μάλλον ουδείς εκ των δύο πλευρών πέτυχε τον σκοπό του- χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει πως ο Τσίπρας, που είχε τα μάτια στραμμένα πάνω του, «ηττήθηκε». Κέρδισε ελαφρώς, αλλά όχι τόσο όσο να γυρίσει αυτό το -9 των δημοσκοπήσεων από την ΝΔ.

Τι απομένει από δω και πέρα; Να δούμε μια από τις προσεχείς μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη καλεσμένο στο κανάλι του Φαλήρου, προκειμένου να του βάλουν δύσκολα, να τον στριμώξουν στη γωνιά και να τον φέρουν σε δύσκολη θέση.

Εντάξει, καλό το ανέκδοτο με τον γρύλο, αλλά καμιά φορά αυτά του dailymedia είναι καλύτερα…