Πώς ο δείκτης Dow Jones… γεννήθηκε από δημοσιογράφους

Πώς ο δείκτης Dow Jones… γεννήθηκε από δημοσιογράφους

Μια σπάνια, άγνωστη ιστορία…

1884, 3 Ιουλίου. Σαν σήμερα εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πρόκειται για τον πιο γνωστό και σημαντικό χρηματιστηριακό δείκτη παγκοσμίως και το πλήρες του όνομα είναι Dow Jones Industrial Average (DJIA). Ιδιοκτήτης του δείκτη είναι η εταιρεία Dow Jones Corporation, η οποία δημιουργήθηκε (όπως και ο δείκτης) πριν από 135 χρόνια.

Ο δείκτης Dow Jones που πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντάου και τον Έντουαρντ Τζόουνς. Οι δύο τους τον δημοσίευαν κάθε μέρα σ’ ένα εφημεριδάκι που εξέδιδαν υπό τον τίτλο «Customers Afternoon Letter».

Ο Ντάου ήταν ιδρυτής της εταιρείας. Συνεισφορά στο δείκτη είχε και ο στατιστικολόγος Τζόουνς, τότε συνεργάτης του Ντάου, ο οποίος συνεισέφερε τις γνώσεις του και βέβαια το όνομά του. Παρακολουθεί τις τιμές των μετοχών εταιρειών τις οποίες επιλέγουν οι συντάκτες της Wall Street Journal και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο γνωστές παγκοσμίως εταιρειών, κυρίως του βιομηχανικού κλάδου. Ο Dow Jones διαφοροποιεί τη βαρύτητα της κάθε μετοχής στο δείκτη, ανάλογα με την ονομαστική της αξία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που δεν έχουν κάνει split στις μετοχές τους έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πορεία του δείκτη.

Πώς ο δείκτης Dow Jones… γεννήθηκε από δημοσιογράφους

Ο… άτυχος της υπόθεσης ήταν ο Τσαρλς Μίλφορντ Μπέργκστρασερ. Το όνομά του είναι δύσκολο στην προφορά, εξ ου και η εταιρεία επενδυτικής πληροφόρησης που δημιούργησε μαζί με τους Τσαρλς Χένρι Ντάου και Έντουαρντ Τζόουνς, βαπτίστηκε Ντάου Τζόουνς και Συνεργάτες (Dow Jones & Co). Πρόκειται για τη μικρή επιχείρηση που εγκαταστάθηκε στο νούμερο 15 της Γουόλ Στριτ και γέννησε τον πιο παλιό και διάσημο χρηματιστηριακό δείκτη στον πλανήτη: τον Ντάου Τζόουνς (Dow Jones).

Ο Ντάου και ο Τζόουνς ήταν δημοσιογράφοι. Εργάζονται και οι δύο για μια μικρή επαρχιακή εφημερίδα, την «Providence Journal» και αποφασίζουν να εξασκήσουν το ταλέντο τους στη Νέα Υόρκη. Ύστερα από λίγο χρόνο σε έναν εκδότη φυλλαδίων επενδυτικής πληροφόρησης, εκδίδουν οι ίδιοι μια εφημερίδα με το όνομα «Customers Afternoon Letter» σε συνεργασία με τον Τσαρλς Μίλφορντ Μπέργκστρασερ, που εργάζεται στην τράπεζα Drexel, Morgan & Cie.

Το εγχείρημά τους στέφεται σύντομα με επιτυχία και το 1885 μετονομάζεται σε «Wall Street Journal», αρχισυντάκτης γίνεται ο Ντάου αλλά ο δείκτης Dow Jones εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες της «Customers Afternoon Letter»… σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου του 1884.

Είναι ο πρώτος δείκτης στη χρηματιστηριακή ιστορία. Αποτελείται από ένδεκα εταιρείες, από τις οποίες οι εννέα είναι σιδηροδρομικές. Ο σκοπός του δείκτη είναι πολύ απλός: η ανάδειξη της τάσης της αγοράς μέσα από τη μεταβολή ενός αριθμού.

Δώδεκα χρόνια αργότερα ο Τσαρλς Ντάου κάνει το επόμενο βήμα. Προτείνει τη δημιουργία ενός δείκτη, που δεν θα περιλαμβάνει σιδηροδρομικές εταιρείες: τον Dow Jones Industrial Average, δηλαδή τον βιομηχανικό δείκτη (DJIA). Και οδείκτης αυτός πετυχαίνει: σιγά σιγά όλο και περισσότεροι υιοθετούν αυτόν τον δείκτη ως αναφορά για να μετρήσουν τον παλμό του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς της Νέας Υόρκης. Και αυτό γιατί την εποχή εκείνη η αγορά κατακλύζεται από τα κεφάλαια των σιδηροδρομικών εταιρειών…