Ελληνική εφημερίδα… ετών 133!

Ελληνική εφημερίδα… ετών 133!

Γιορτάζει σήμερα η «Πελοπόννησος».

Κυκλοφόρησε σαν σήμερα το μακρινό 1886. Και κόντρα σε όλους και σε όλα πρόκειται για μια από τις παλαιότερες εφημερίδες στην Ελλάδα και είναι από τα σημαντικότερα Μέσα ενημέρωσης στη δυτική Ελλάδα. Η εφημερίδα κυκλοφορεί στην Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και στην Αθήνα.

Η «Πελοπόννησος» είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Πάτρας αφού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1886. Ιδρυτής της ήταν ο Διονύσιος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1915. Η «Π» ξεκίνησε ως δεκαήμερη εφημερίδα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Από τις 4 Ιανουαρίου 1890 έγινε δισεβδομαδιαία και από τις 5 Απριλίου 1893 καθημερινή, πρωινή. Ήταν η πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε σε επαρχιακή πόλη της χώρας. Με την πάροδο του χρόνου εργάστηκαν στην Πελοπόννησο οι περισσότεροι και ικανότεροι Πατρινοί δημοσιογράφοι.

Από το 1896 διατηρούσε μόνιμο ανταποκριτή στην Αθήνα, ενώ για πολλά χρόνια είχε ιδιαίτερο γραφείο και στον Πύργο. Από το 1915 μέχρι το 1917 τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος, αδελφός του εκδότη Βασιλειάδη.

Αυτές ήταν οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες (σπάνιο υλικό!)

Το 1917 η εφημερίδα υποχρεώθηκε να διακόψει την κυκλοφορία της ύστερα από δημοσίευση άρθρου του αρχισυντάκτη της Μιχάλη Σακελλαρίου κατά των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής. Τότε ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής ναύαρχος Ζονάρ αξίωσε να διακοπεί η έκδοση της εφημερίδας. Το φύλλο της 9ης Ιουνίου 1917 ήταν το τελευταίο της πρώτης περιόδου της «Πελοποννήσου» ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Τηλέγραφος».

Και ο «Τηλέγραφος» παύτηκε, στις 3 Νοεμβρίου 1923, ως αντιβενιζελική εφημερίδα, συνέχισε όμως την έκδοσή του με τον προσωρινό τίτλο «Εωθινός Κήρυξ», από τις 9 Δεκεμβρίου 1923 για δύο μήνες, χωρίς όνομα εκδότη. Στις 3 Φεβρουαρίου 1924 ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος του «Τηλέγραφου» που διήρκεσε ως τον Οκτώβριο του 1944 και, μετά την απελευθέρωση η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του Γεωργίου Παπανδρέου απαγόρευσε την έκδοση των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν «νόμιμα» στη διάρκεια της Κατοχής.

Ελληνική εφημερίδα… ετών 133!

Τότε σταμάτησε ο «Τηλέγραφος» και από τις 12 Νοεμβρίου 1944 επανεκδόθηκε η «Πελοπόννησος», σε δεύτερη περίοδο, αριθμώντας τα έτη της πάλι από το πρώτο’, με αδιάλειπτη κυκλοφορία μέχρι σήμερα. Διευθυντής της εφημερίδας παρέμεινε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος μέχρι τον θάνατό του (29 Δεκεμβρίου 1951). Από το 1952 μέχρι το 1986 τη διεύθυνση είχε ο Κωνσταντίνος Παπαγγελούτσος, σύζυγος της ιδιοκτήτριας και εκδότριας της εφημερίδας, Γιώτας.

Σήμερα η «Πελοπόννησος» κυκλοφορεί καθημερινά ενώ από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργεί και το ειδησεογραφικό portal της εφημερίδας το pelop.gr.