20 χρόνια… στο «Καρφί» (και στο πέταλο)

20 χρόνια… στο «Καρφί» (και στο πέταλο)

Γενέθλια για την εφημερίδα του αείμνηστου Νίκου Κακαουνάκη

Συμπληρώθηκαν, τέτοιες ημέρες, 20 χρόνια από την εποχή που ο εμβληματικός Νίκος Κακαουνάκης, αποφάσισε να κρεμάσει στα περίπτερα το πιο προχωρημένο εκδοτικό εγχείρημα της μεταπολίτευσης, ως έλεγε ο ίδιος: το «Καρφί».

Μια εφημερίδα με πολύ μικρό σχήμα και περιεκτικά κείμενα, με ουσία και ειδήσεις αποτέλεσμα επίπονου ρεπορτάζ, σε μια εποχή που στον Τύπο κυριαρχούσαν τα μακρόσυρτα δημοσιογραφικά «σεντόνια» τα οποία προκαλούσαν μόνο πλήξη στον μέσο αναγνώστη.

Όλη η εφημερίδα του Κακανουνάκη, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της σελίδα, ήταν επιθετική, αιχμηρή και κυρίως αποκαλυπτική. «Στο καρφί και στο πέταλο!» ως έλεγε ο ίδιος. Οι μεγάλες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της εφημερίδας και προσωπικά του Νίκου Κακανουνάκη, υποχρέωναν τα κανάλια και τα ραδιόφωνα εκείνης της εποχής να τον ακολουθούν και ενίοτε να τον αντιγράφουν.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η διαχείριση αυτού του ιστορικού τίτλου πέρασε στα χέρια της εταιρείας «Λυκαβηττός Εκδόσεις» που πλέον έχει και την ευθύνη της εβδομαδιαίας έκδοσης του, υπό τον Ηλία Τζαφέρη και στόχο έχει να επιστρέψει στις ρίζες του. Κάτι που ήδη συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

20 χρόνια… στο «Καρφί» (και στο πέταλο)

Ο γεννημένος στην Πολυρρηνία Καστελίου Χανίων, Κακαουνάκης, έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία το 1965 στο «Βήμα». Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα με τη δημοσιογραφική του πένα και την παρουσία του.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον έντυπο τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Μετά τη χούντα δημοσιογραφεί στα «Νέα», όπου αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις. Στο διάστημα αυτό γράφει το βιβλίο «2.650 μερόνυχτα συνωμοσίας».

Το 1986 αποφασίζει να εκδώσει τη δική του εφημερίδα, «Το καλάμι», με την έκρηξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας αναλαμβάνει την πρωινή ζώνη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ και το 1999 εξέδωσε το «Καρφί». Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο την 30ή Δεκεμβρίου 2009 σε ηλικία 71 ετών.