Σαν σήμερα η ΕΡΤ έγινε… έγχρωμη

Σαν σήμερα η ΕΡΤ έγινε… έγχρωμη

Μια παλιά, ξεχασμένη ιστορία…

1975. Στις 3 Δεκεμβρίου, με το νόμο 230 ιδρύεται η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμος Εταιρεία, η… γνωστή μας μια ΕΡΤ Α.Ε., ως διάδοχος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως (ΕΙΡΤ) και η οποία προμηθεύεται τα πρώτα φορητά βίντεο U-matic κατασκευής της Sony.

Τέσσερα χρόνια μετά, σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου 1979 η ΕΡΤ περνάει σταδιακά από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη μετάδοση, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών. Η χρήση του γαλλικού μοντέλου (έναντι του γερμανικού PAL) έφτασε να γίνει πολιτικό ζήτημα, αφού ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή!

Η πρώτη εγχώρια έγχρωμη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς ήταν η τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη, «Εκάτη», ενώ ακολούθησε η σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη.

Σαν σήμερα η ΕΡΤ έγινε… έγχρωμη

Στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε από το Ζάππειο η ζωντανή μετάδοση της τελετής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ μετέδωσε σε μαγνητοσκόπηση την τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη από την αίθουσα συναυλιών της Στοκχόλμης.