μάχη

Καταργείται η θεματική κατηγορία των ενημερωτικών σταθμών με νεότερη διάταξη.

Η τροπολογία που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή βάζει «μπλόκο» ουσιαστικά σε κανάλια με 24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα. Όπως γίνεται για παράδειγμα στο εξωτερικό με το CNN. Έτσι μπαίνουν τέλος στα σενάρια που ήθελαν ορισμένα κανάλια να διεκδικούν μόνο θεματική άδεια.

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα αυστηρά και μόνο για άδειες γενικού περιεχομένου. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι άδειες που θα δημοπρατηθούν θα είναι επτά.

Αν οι θέσεις δε συμπληρωθούν τότε το ΕΣΡ, υπό την επίβλεψη του οποίου θα γίνει και ο διαγωνισμός θα έχει το δικαίωμα να τον επαναπροκηρύξει. Αντίθετα, απαγορεύεται ρητά η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών (10 χρόνια).

Το αρχικό τίμημα για την κάθε άδεια θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ και η ανεξάρτητη αρχή δίνει περιθώριο τριών μηνών να εκπέμπουν οι σταθμοί που θα δε θα καταφέρουν να πάρουν άδεια.

Στο διαγωνισμό θα μπορούν να πάρουν μέρος μόνο εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ε.Ε. ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι σίγουρο ποιοι από τους τωρινούς καναλάρχες θα διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια και ποιοι νέοι «παίκτες» θα εισέλθουν στο τηλεοπτικό τοπίο.