«Έφυγε» σε ηλικία 104 ετών ο γηραιότερος Ελληνας δημοσιογράφος!

«Έφυγε» σε ηλικία 104 ετών ο γηραιότερος Ελληνας δημοσιογράφος!

Πρόκειται για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Λάζαρο Αρσενίου.

Απεβίωσε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Λάζαρος Αρσενίου, σε ηλικία 104 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης μετά από ατύχημα που είχε.

Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Με την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων, εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Με τη αποστράτευσή του εργάστηκε στον «Πάπυρο». Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια μετείχε στην Απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με το Ύψωμα 731. Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία. Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο Πρώτο Συνέδριό της.

Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και εξέδωσε σε μυστικό τυπογραφείο 40 περίπου φύλλα της σε σχήμα 17,5 x 25. Την 8η Μαΐου 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα.

Εργάσθηκε στην προοδευτική τοπική εφημερίδα Θεσσαλικά Νέα με διευθυντή τον κατοπινό βουλευτή και υπουργό Τύπου φίλου του Τάκη Γεωργίου ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος Αθηνών.

Στο περιοδικό Αθηνών «Γυναίκα» δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα. Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου Reuters.

Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ευβοίας και πριν από δύο χρόνια τιμήθηκε για την προσφορά του, ενώ έχει τιμηθεί με μετάλλια και με άλλα βραβεία.

«Έφυγε» σε ηλικία 104 ετών ο γηραιότερος Ελληνας δημοσιογράφος!

Τιµήθηκε µε το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειµε την 15η Ιανουαρίου 2015 το Παράσηµο Χρυσός Σταυρός του Τάγµατος Τιµής ως Δηµοσιογράφο και Συγγραφέα.

Η κηδεία του Λάζαρου Αρσενίου θα τελεστεί αύριο (Παρασκευή 9/11) στις 16.30 μ.μ. από το νέο Κοιμητήριο Λάρισας.