Χαιρετίζει την κατάργηση του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους η ΕΣΠΗΤ

Την ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του αυτοφώρου για αδικήματα του τύπου εξέφρασε η ΕΣΠΗΤ.

Την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα που τελούνται δια του Τύπου προωθεί με νομοσχέδιο που κατέθεσε τη Δευτέρα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη, η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.

Η ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζει την κατάθεση στην Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προτείνεται η κατάργηση της διαδικασίας του αυτόφωρου, μεταξύ άλλων, και για τα δημοσιεύματα στον τύπο. Αν και δεν πρόκειται για πλήρη κατάργηση, καθώς η διαδικασία του αυτόφωρου εξακολουθεί να προβλέπεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία, πιστεύουμε, θα μειώσει δραστικά τα περιστατικά κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των Ενώσεων Συντακτών που βρήκε ευρύτερη στήριξη και αποδοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Στην προσπάθεια τους αυτή η ΕΣΠΗΤ και η ΕΣΗΕΑ είχαν και την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της οποίας ο Πρόεδρος παραβρέθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αφορμή ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα ακραίου κιτρινισμού πέρα από κάθε όριο Δεοντολογίας και δημοσιογραφικής εγκυρότητας τονίζουμε ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν πρώτιστο καθήκον να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών και της Δημοκρατίας.