Σαν σήμερα: Η απίστευτη ιστορία του «Μαΐου των Τυφλών» εν έτει 1976 (Vid)

Σαν σήμερα: Η απίστευτη ιστορία του «Μαΐου των Τυφλών» εν έτει 1976 (Vid)

Ένα βίντεο που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί.

Πριν από 43 χρόνια, 2 Μαΐου 1976, μια ομάδα ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα όρασης έως τύφλωση, καταλαμβάνουν τον Οίκο Τυφλών στην Καλλιθέα, φωνάζοντας – παραφρασμένο το γνωστό σύνθημα του Πολυτεχνείου – «ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία», θέτοντας τις βάσεις για την αναγνώριση των τυφλών και την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους.

Το κίνημά τους πήρε μάλιστα μεγάλες διαστάσεις και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τον «Μάη των τυφλών»,  με ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς – BBC και Deutsche Welle – να στέκονται στο πλευρό των εξεγερμένων.

Για τα επόμενα χρονιά η εξέγερση αυτή παίρνει τα χαρακτηριστικά κινήματος με μόνιμη επωδό «ίσα και ίδια δικαιώματα» με την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Σύντομα οι κινητοποιήσεις τους βρήκαν υποστηρικτές και σε προσωπικότητες του εξωτερικού, ανάμεσα τους οι Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Μισέλ Φουκώ, Σιμόν Σινιορέ.

Ανάμεσα τους ένας άνθρωπος ο οποίος σε ηλικία 10 ετών είχε χάσει την όραση του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έμελλε να γίνει ο πρώτος τυφλός υπουργός στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου: ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Πρόκειται για την αρχή μιας μακράς πολιτικοποιημένης πορείας που τον έφερε αρχικά γενικό γραμματέα του υπουργείου Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και από το 2011 προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προηγουμένως είχε καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ.

«Η αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα» ήταν το σύνθημα των εξεγερμένων τυφλών της Καλλιθέας το μακρινό 1976 στον Οίκο Τυφλών, με τον μετέπειτα υπουργό Υγείας να χαρακτηρίζει τον αγώνα τους ένα μικρό Πολυτεχνείο», να συγκρούονται με την κυβέρνηση και να απαιτούν νομοθετικά μέτρα.

Σαν σήμερα, στις 2 Μαΐου 1976 ξεκίνησε η πεντάμηνη κατάληψη στον «Οίκο Τυφλών», με την αστυνομία να επιχειρεί να επιβάλει την τάξη και ορισμένους καταληψίες να μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα και να κατηγορούνται βάσει του Νόμου 4000 περί τεντιμποϊσμού… Ακολούθησε η ογκώδης εκδήλωση συμπαράστασης 20.000 ανθρώπων στο γήπεδο του Πανιωνίου, η κατάληψη του Δημαρχείου Αθηνών την 1η Οκτωβρίου 1976 και η διαδήλωση έξω από την Αρχιεπισκοπή.

Η κρατικοποίηση του Οίκου Τυφλών, που αποδέχθηκε και η διοίκηση στα τέλη του 1976 η δικαίωση τους, ενώ τρία χρονιά μετά μετονομάστηκε σε «Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών».

Στις 9 Δεκεμβρίου 1981, έγινε και η τελευταία εκκρεμούσα δίκη σε βάρος 11 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με τον εισαγγελέα Τσεβά να τονίζει κατά την αγόρευση του: «Στο εδώλιο αυτό κάθονται ήρωες, ενώ θα έπρεπε να κάθονται άλλοι που με τον μανδύα της φιλανθρωπίας προσπαθούν να προβληθούν κοινωνικά».