Δεν θα ξέρουμε πόσο πουλάνε - Τι συμβαίνει με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων

Δεν θα ξέρουμε πόσο πουλάνε – Τι συμβαίνει με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων

Πυρ ομαδόν των εφημερίδων κατά του πρακτορείου κυκλοφοριών «Άργος».

«O όμιλός μας δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τις κυκλοφορίες των εντύπων του, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στον χώρο της διανομής του Τύπου.

Αποχωρούμε παρότι εφημερίδες μας βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας στην κατηγορία τους» ανέφερε η πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου Φιλιππάκη, που εκδίδει τις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso», αλλά και την αθλητική «Live Sport».

Ο όμιλος κατήγγειλε κάτι που ονομάζει «θαύμα», ήτοι «τα έντυπα των εκδοτών που είναι μέτοχοι της “Αργος”, να είναι τα μόνα που δεν γνωρίζουν κάμψη πωλήσεων ενώ αναφέρει ότι την πρόσφατη εισήγηση  της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαπιστώνεται παρεμπόδιση κυκλοφορίας εφημερίδων.

Κίνημα απόσυρσης

Η απόφαση του Γιάννη Φιλιππάκη όμως ήταν το κερασάκι στην τούρτα ενός… κινήματος εντύπων που αποσύρεται από τις κυκλοφορίες θεωρώντας ότι… τους κλέβουν, «κίνημα» που ξεκίνησε ύστερα από την αγορά του πρακτορείου κυκλοφοριών «Αργος» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εδώ και καιρό δεν δημοσιοποιούνται οι πωλήσεις των κυριακάτικων «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, «Νέα Σελίδα» των εκδόσεων Λιβάνη, της «Καθημερινής» της οικογένειας Αλαφούζου, του «Sportime» του Βίκτωρα Ρέστη και του «Φιλελεύθερου» του Θανάση Μαυρίδη.

Ως γνωστόν, στον Βαγγέλη Μαρινάκη ανήκουν εφημερίδες (μεταξύ άλλων) «Τα Νέα» και «Παραπολιτικά», όπου διαρκώς υπάρχουν δημοσιεύματα εναντίον της κυβερνητικής πρόθεσης για πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού Τύπου, θεωρώντας το ως προεκλογική παροχή

Κι άλλες καταγγελίες

Πρόσφατα πάντως η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι οι προτεινόμενες από το πρακτορείο «Αργος» δεσμεύσεις δεν γίνονται αποδεκτές, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού, και προχώρησε στη διαδικασία προς εξέταση ενδεχόμενης λήψης ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της εταιρείας. Οι δεσμεύσεις που παρουσίασε η «Άργος» εξαρτούσαν την αποτελεσματικότητα τους από την συναίνεση των τρίτων μερών, δηλαδή των εκδοτών. Όμως η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών διαφωνούσε με τις δεσμεύσεις, όπως ανέφερε η εισήγηση της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι από το «Documento» είχε παλιότερα καταγγελθεί ότι σε τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες επιβεβαιώθηκε η μη διανομή εφημερίδας σε τουλάχιστον δέκα σημεία πώλησης ενώ, τα περισσότερα έντυπα που έχουν αποχωρήσει από το δελτίο κυκλοφοριών, καταγγέλλουν ως τουλάχιστον… ύποπτη τη σταθερή παρουσία των «Νέων» στην πρώτη θέση, έχοντας κάνει αλματώδη αύξηση σε πωλήσεις προ καιρού.

Αύξηση ενώ το 2018, εν συγκρίσει με το 2017, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση κατά 5,9% (ή κατά 3.406.433 φύλλα) σε όλες τις εφημερίδες, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ… 

Το barcode δεν λέει κάτι…

Βέβαια, σε λίγο καιρό θα μπει στη ζωή των ελληνικών ΜΜΕ το barcode, από ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Τούτο σημαίνει ότι, κάθε εφημερίδα που αγοράζεται, θα καταγράφεται από το σύστημα, όπως και κάθε μαζική αγορά.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό όμως δεν μπορεί να πολεμήσει το σαμποτάζ από το πρακτορείο προς κάποια εφημερίδα, αφού θα καταγράφεται μεν στο σύστημα πόσες εφημερίδες πουλήθηκαν, δεν θα είναι γνωστό όμως αν οι εφημερίδες μοιράστηκαν ή έμειναν στις αποθήκες.