Τελικά, ποιος έκλεισε το Mega;

Τελικά, ποιος έκλεισε το Mega;

Το megaλο κανάλι, που χρωστούσε 116 εκατ. ευρώ, έκλεισε για 15 ψωροεκατομμύρια, όπως έλεγαν άνθρωποι κοντά στους μετόχους του…

Αναζωπυρώθηκε η κουβέντα για το Mega και ποιος οδήγησε το κανάλι στο… λουκέτο. Αφορμή; Η πρόσφατη συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Alpha.

«Εγώ από την συνέντευξη Μαρινάκη συγκρατώ αυτό: “Είχαν βάλει σκοπό ζωής να κλείσει το Μέγκα”. Και δεν το ξεχνώ…» τουίταρε το επί σειρά ετών στέλεχος του megaλου καναλιού, Μανώλης Καψής.

Ποιος έκλεισε λοιπόν το Mega; Ποιος φέρει την ευθύνη;

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Καψής εμμένει σε μια άποψη που είχε διατυπώσει σε παλιό του άρθρο στο capital.gr: ότι το κανάλι το έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και αναφέρει ότι «το τέλος του Mega προέκυψε από έναν συνδυασμό παραγόντων. Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούσε»).

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι τον Απρίλιο του 2016 οι τράπεζες «αποφάσισαν να σφραγίσουν τους λογαριασμούς του καναλιού, προκαλώντας του την απόλυτη ασφυξία, επικαλούμενες την αθέτηση της υπόσχεσης από πλευράς των μετόχων, να κάνουν νέα (δεύτερη) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αγορά βοά για τις πιέσεις που άσκησε τότε το δίδυμο Δραγασάκης και Παππάς στους τραπεζίτες, να αρνηθούν οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση, που θα επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού. Που όπως απέδειξε η συνέχεια, θα ήταν και προς το συμφέρον των τραπεζών… Άλλοι γιατί φοβόντουσαν τον «Ρασπούτιν» και τις ανακριτικές έρευνες για τα δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη, άλλοι για να κάνουν το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ και να παραμείνουν στις υψηλές θέσεις τους, οι τραπεζίτες έδωσαν στο κανάλι τη χαριστική βολή. Με εντολή ΣΥΡΙΖΑ». 

Οι… γελωτοποιοί του βασιλέως

Ο δημοσιογράφος, και γνώστης και των μιντιακών, Γιώργος Λακόπουλος, είχε τον ίδιο καιρό αναλύσει στο blog του, στο anoixtoparathyro, για το θέμα, αναφέροντας περί «γελωτοποιούς του βασιλέως». Και υποστήριξε ότι «στο Mega, δίπλα στους εργαζομένους και τους παρουσιαστές που τιμούσαν με τη δουλειά τους το κανάλι, υπήρχαν κι αυτοί που με την εμφάνισή τους αφαιρούσαν. Εξαιτίας τους το πραγματικό τέλος του Mega είχε προηγηθεί του κλεισίματος. Με την απαξίωσή του. Με την αποστροφή του κοινού τα τελευταία χρόνια σε κάποιες ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων».

Όσο για τους λόγους του λουκέτου; «Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν και για τις λοιπές ακάλυπτες υποχρεώσεις του. Ούτε το “τέλος συχνοτήτων” -που θεωρούν τεκμήριο νομιμότητας- δεν πλήρωνε. Οι γελωτοποιοί δεν έχουν υπόψη τους για μετόχους που έδιναν δουλειές του καναλιού στον… εαυτό τους, με τίμημα που αποφάσιζαν οι ίδιοι. Για τις μετοχές της μιας επιχείρησης που ενεχυριάζονταν για δάνεια της άλλης ταυτόχρονα. Προτιμούν να ξεχνούν ότι το Mega έκλεισε επειδή στην τελευταία φάση του είχε χρέη και οι μέτοχοί του είχαν κι αυτοί χρέη. Για την ακρίβεια ο ένας μέτοχος, δεν είχε κανέναν λόγο να το συντηρεί αφού διαθέτει και άλλο κανάλι. Οι άλλοι δύο χρωστούσαν τα μαλλιοκέφαλα τους και δεν πλήρωναν, αλλά -αν μιλήσουμε για εκβιασμούς- περίμεναν να τους ξαναδανείσουν οι τράπεζες προτάσσοντας τους εργαζομένους τους οποίους οι ίδιοι άφηναν απλήρωτους».

Η ευθύνη των μετόχων

Τελικά, ποιος έκλεισε το Mega;

Ποιος λοιπόν, πραγματικά, έκλεισε το Mega; Απάντηση υπάρχει, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Και δεν το λέμε εμείς, ο επί σειρά ετών ανταποκριτής του καναλιού, Μιχάλης Ιγνατίου, το αναφέρει σε δικό του άρθρο προ καιρού: «Ποιος έκλεισε το Mega; Οι ιδιοκτήτες του και κανένας άλλος».

Αναφέρει λοιπόν ο Ιγνατίου ότι «η μεγάλη κρίση του Mega ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, όταν δεν πληρώθηκαν οι δόσεις των δανείων. Οι πιστώτριες τράπεζες πάγωσαν τους λογαριασμούς και το μεγάλο κανάλι έκλεισε. Δεν φταίει κανένας, μα κανένας πολιτικός. Όσοι διατείνονται το αντίθετο, δεν λένε την αλήθεια. Διότι ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκαν ποτέ στους ιδιοκτήτες ότι εάν δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε στις πιο άναρχες χώρες. Την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το κανάλι είχαν και έχουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι. Δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, ο καθένας είχε και άλλα συμφέροντα, οι άγραφοι νόμοι του ποδοσφαίρου επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα 400 τόσοι άνθρωποι να εργάζονται και να μην πληρώνονται για 15 μήνες». 

Την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια 

Στα 116 εκατ. ευρώ έφταναν, λίγο πριν το τέλος, τα χρέη του Mega προς τις τράπεζες, τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε, οι πιστώτριες τράπεζες πρότειναν στους μετόχους μια παράταση εξόφλησης ως και το 2021. Με τι αντάλλαγμα; Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «Τηλέτυπος» ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μια ΑΜΚ που, με το πέρασμα των μηνών, δεν έγινε ποτέ. Εκ των 116 εκατομμυρίων, η πλειονότητα των χρεών αφορούσε στο ομολογιακό δάνειο ύψους 95 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς.

Τι ζήτησαν οι τράπεζες; Ψίχουλα! Για Γιάννη Βαρδινογιάννη και Γιώργο Μπόμπολα μιλάμε, επιχειρηματίες παγκόσμιας κλάσης και όχι… μπακάληδες. 

Από τα 116 εκατ. ευρώ, στην τελευταία λογιστική κατάσταση του 9μηνου 2015, το Mega σε βραχυπρόθεσμα δάνεια (αλληλόχρεοι λογαριασμοί) είχε λάβει συνολικά 27,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και 13,4 από την Αlpha Bank (χρηματοδότηση factoring με αναγωγή: δηλαδή, η εταιρεία εκχώρησε τις απαιτήσεις της για να χρηματοδοτηθεί).

Ο καιρός πέρασε, κανείς δεν έβαζε χρήματα για ΑΜΚ. Ούτε οι παλιοί μέτοχοι (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας) ούτε οι νέοι (Βαγγέλης Μαρινάκης) ενώ ο Ιβάν Σαββίδης, που (μαζί με τον Μαρινάκη) το καλοκαίρι του 2017 απέκτησε μετοχές του σταθμού, τις μεταβίβασε σε άλλη εταιρία λίγο καιρό μετά μη θέλοντας να ασχοληθεί περαιτέρω.

Στις 27 Νοεμβρίου 2017 προκηρύχτηκε ο νέος διαγωνισμός αδειοδότησης των καναλιών, που απέκλειε την δυνατότητα του Mega να συμμετάσχει στον διαγωνισμό (μιας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις) και το κανάλι έκλεισε οριστικά στις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη στήριξε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ, μαζί με την πλευρά Μαρινάκη, ανέλαβαν στην κρίσιμη τελευταία φάση μέρος των χρεών καταβάλλοντας μισθούς, δώρα και επιδόματα στους εργαζόμενους. Οι ίδιοι θεωρούν ως κύριοι αίτιο του «λουκέτου» στο Mega την καθυστέρηση των τραπεζών στις δικές τους, εναλλακτικές προτάσεις. Που, κακά τα ψέματα, ήρθαν με καθυστέρηση (και δεν έγιναν αποδεκτές) ενώ γνώριζαν ότι ξεκινούσε νέος διαγωνισμός.

Ναι, το Mega χρωστούσε 116 εκατ. ευρώ και έκλεισε για 15 ψωροεκατομμύρια, όπως έλεγαν άνθρωποι κοντά στους μετόχους του…