Μεγάλη τιμή! Ναι, ο Γεωργούτζος πήρε Πούλιτζερ…

Μεγάλη τιμή! Ναι, ο Γεωργούτζος πήρε Πούλιτζερ…

…κι αν μας αμφισβητείτε, κακώς.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα στη Λουιζιάνα είναι η «Advocate» και η αρχή της έκδοσής της φθάνει πίσω στο 1842. Πριν από λίγες ημέρες κέρδισε το πρώτο Πούλιτζερ στην ιστορία της για ένα εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις φυλετικές επιπτώσεις που έχουν κάποιοι νόμοι της πολιτείας, οι οποίοι επιτρέπουν στους ενόρκους να καταδικάζουν υπόπτους χωρίς ομόφωνη ετυμηγορία.

Τα ρεπορτάζ είχαν μεγάλη απήχηση σε μια πολιτεία που οι αφροαμερικανοί αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού, όμως και τα 2/3 των φυλακισμένων. Το Πούλιτζερ αυτό ήταν το πρώτο που απονεμήθηκε σε Μέσο της Λουιζιάνα από το 2006, όταν μια άλλη εφημερίδα, η «Times Picayune», είχε τιμηθεί με άλλα δύο Πούλιτζερ για την κάλυψη του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα. Οι δύο εφημερίδες ήταν επί δεκαετίες μεγάλοι αντίπαλοι. Το ενδιαφέρον είναι πως και τα δύο έντυπα ανήκουν πλέον σ’ έναν ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, τον Τζον Τζορτζ.

Ο Τζον Τζορτζ ονομάζεται… κανονικά Γιάννης Γεωργούντζος, είναι ένας 59χρονος επιχειρηματίας με έντονη ελληνική συνείδηση. Ο παππούς του, από τη μεριά της μητέρας του, ήταν από την Τρίπολη και η σύζυγός του από την Κεφαλονιά. Πήγε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα και ξεκίνησε μια επιχείρηση με τρόφιμα, την Imperial Trading Company. Ο πατέρας του από τον Αρφαρά Μεσσηνίας πολέμησε τους Γερμανούς, κατόπιν πήρε μέρος στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα μετανάστευσε στην Αμερική όπου έπιασε δουλειά στην Imperial.

Μεγάλη τιμή! Ναι, ο Γεωργούτζος πήρε Πούλιτζερ…Σήμερα αυτή η εταιρεία διανομής προϊόντων είναι η τρίτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, προμηθεύει 6.000 καταστήματα και έχει τζίρο δισεκατομμυρίων. Πλέον εμπλέκεται και στον ναυτιλιακό και τον πετρελαϊκό τομέα. Ιδιοκτησίας του John Georges είναι και ένα από τα πιο διάσημα και παλαιά εστιατόρια της Λουιζιάνα, το Galatoire στην Bourbon Street. Ο Τένεσι Ουίλιαμς ήταν τακτικός πελάτης και ανέφερε το εστιατόριο στο «Λεωφορείον ο Πόθος».

Ο Γεωργούντζος αγόρασε την «Advocate» πριν από έξι χρόνια και σήμερα η αναγνωσιμότητα έχει αυξηθεί κατά 300% (!). Η δε «Times Picayune» ανήκε στον όμιλο Conde Nast και ήταν από τις 29 εφημερίδες που ο όμιλος αποφάσισε να σταματήσει την έντυπη έκδοση, μειώνοντας αρχικά τις εβδομαδιαίες εκδόσεις σε τρεις. Την αγόρασε ο Τζορτζ…

Ηταν η ενασχόλησή του με την πολιτική, μετά την καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα, εκείνη που τον έστρεψε στον χώρο των media. To 2007 ήταν υποψήφιος για τη θέση του κυβερνήτη της Λουιζιάνα. Δεν εξελέγη, όμως χαίρεται για το ότι εκείνοι που τον ψήφισαν ήταν από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Ερχεται συχνά στην Ελλάδα και φυσικά πηγαίνει και στην Καλαμάτα να δει τους συγγενείς του, μεταξύ των οποίων είναι και ο Σωτήρης Γεωργούντζος. Ναι, ο πασίγνωστος αθλητικός ρεπόρτερ!

Μεγάλη τιμή! Ναι, ο Γεωργούτζος πήρε Πούλιτζερ…