Είναι να γελάει κανείς με την «αξιοπιστία» του Facebook εν Ελλάδι

Είναι να γελάει κανείς με την «αξιοπιστία» του Facebook εν Ελλάδι

Ελληνικός ιστότοπος κλήθηκε να συμβάλει στον περιορισμό των fake news αλλά τα… διασπείρει.

Από τις αρχές Μαΐου έγινε γνωστό ότι η Facebook ανέθεσε σε έναν ελληνικό ιστότοπο την επαλήθευση γεγονότων, ήτοι την έρευνα για τα fake news. Τη… μάστιγα της εποχής μας.

Στόχος της ανάθεσης στο Ellinika Hoaxes είναι ο περιορισμός της παραπληροφόρησης στην Ελλάδα, μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Κάτι που παραξένεψε καθώς μερικές φορές στο παρελθόν τα Ellinika Hoaxes είχαν, αντί να περιορίσουν την παραπληροφόρηση, γίνει μέρος αυτής.

Το εν λόγω site ασχολήθηκε με ένα… πολιτικο-μιντιακό θέμα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Την τηλεθέαση των δύο πολιτικών αρχηγών στις εμφανίσεις τους. Και, παρουσιάζοντας δημοσιεύματα από φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ sites (avgi.gr, documentonews.gr, altsantiri.gr, neaselida.gr, left.gr και άλλα), ισχυρίστηκε ότι η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star δεν έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης. Το Ellinika Hoaxes ζήτησε από τη Nielsen την τηλεθέαση όσον Ελλήνων είναι 18+ ετών, άρα έχουν δικαίωμα ψήφου και ενημερώθηκε ότι η τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων κυμάνθηκε από 21,3% έως 10,1%. Ο μέσος όρος τηλεθέασης της χρονικής ζώνης 20:10 έως 20:50, δηλαδή η ώρα προβολής της συνέντευξης Μητσοτάκη, ήταν 13,7%.

Βεβαίως, το εν λόγω ελληνικό site που έχει αναλάβει να περιορίζει τα fake news, μέτρησε… κατά το δοκούν. Άλλωστε, στα περισσότερα δημοσιεύματα, αναγραφόταν εντός των κειμένων ότι η… επίμαχη τηλεθέαση ήταν μονοψήφια στο λεγόμενο εμπορικό κοινό, ηλικιών 18-44, ήτοι αυτό στο οποίο δίνουν βάση οι διαφημιστικές εταιρίες. Δείτε π.χ. απόσπασμα από το σχετικό άρθρο στο neaselida.gr.

Είναι να γελάει κανείς με την «αξιοπιστία» του Facebook εν Ελλάδι

Βεβαίως, η τηλεθέαση (ως βλέπουμε στον πίνακα που δημοσίευσαν τα Ellinika Hoaxes), η τηλεθέαση του δελτίου ειδήσεων «κυμάνθηκε από 21,3% έως 10,1%» ανέφερε το εν λόγω site αλλά η αλήθεια είναι ότι άρχισε με από 21,3% και έπεσε στο 10,1%!

Είναι να γελάει κανείς με την «αξιοπιστία» του Facebook εν Ελλάδι

Δημιουργεί, λοιπόν, απορίες η συμπεριφορά του Ellinika Hoaxes, πολλώ δε μάλλον εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και, όχι τυχαία, η ανάρτηση κοινοποιήθηκε από πάρα πολλά, φίλα προσκείμενα στα δεξιά, διαδικτυακά Μέσα…