Οι εκλεκτικές «συγγένειες» των δημάρχων Αθηναίων με τα ΜΜΕ

Οι εκλεκτικές «συγγένειες» των δημάρχων Αθηναίων με τα ΜΜΕ

Από τον Αγγελο Γέροντα ως τον, ως όλα δείχνουν νικητή της Κυριακής, Κώστα Μπακογιάννη, μιντιακές ιστορίες πίσω από τη δημαρχιακή καρέκλα της Αθήνας.

Δεύτερη Κυριακή εκλογών ενόψει και όλα δείχνουν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων, σε έναν… θεσμό που κρατά από το 1822. Βεβαίως, η Αθήνα συστάθηκε πρώτη φορά ως κοινότητα το 1690, οπότε ορίστηκαν και οι πρώτοι δημογέροντες της πόλης οι οποίοι είχαν θητεία πολλών ετών. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της Αθήνας ως πόλης του ελεύθερου πια ελληνικού κράτους έγιναν το 1822 με την εκλογή δημογερόντων, σύμφωνα με το οθωμανικό σύστημα διοίκησης.

Στην Αθήνα η δημογεροντία καταργήθηκε στις 31 Μαρτίου 1835 και πρώτος δήμαρχος ήταν ο Ανάργυρος Πετράκης, γόνος της οικογένειας των Πετράκηδων από τη Δημητσάνα.

Μάλιστα δισέγγονή του ήταν η Ασπασία Μάνου, σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδας. Η τέλεση του μοργανατικού γάμου έγινε το φθινόπωρο του 1919 αλλά, λίγους μήνες μετά, ο συμπαθέστατος και λαοφιλής βασιλιάς βρήκε τραγικό θάνατο από το δάγκωμα μιας μαϊμούς στο Τατόι…

Στην ιστορία της δημαρχίας της Αθήνας, δεν ήταν και λίγοι οι δήμαρχοι που είχαν, είτε απευθείας είτε έμμεσα, σχέση με τα ΜΜΕ.

Ο αγωνιστής της Επανάστασης του ‘21, Άγγελος Γέροντας, εκτέλεσε δις χρέη δημάρχου Αθηναίων (1837, 1840) και άφησε σπουδαίο συγγραφικό έργο: τα απομνημονεύματά τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Δημήτριο Καμπούρογλου στα «Μνημεία της Ιστορίας των Αθηνών».

Η μια από τις δύο κόρες του, η Μαριάννα Σωτηριανού – Γέροντα, έγινε σύζυγος του Γρηγορίου Καμπούρογλου, Έλληνα εκδότη του 19ου αιώνα που εξέδωσε την εφημερίδα «Courier» σε ελληνική και γαλλική γλώσσα, έπειτα την «Εβδομάδα», την «Πατρίδα», τον «Παρατηρητή» και το περιοδικό «Ευτέρπη».

Στη… λίστα και ο Τιμολέων Φιλήμων: δημοσιογράφος, πολιτικός και διανοούμενος. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και το 1887 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων, παραιτήθηκε όμως το 1891 εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο δήμος.

Οι εκλεκτικές «συγγένειες» των δημάρχων Αθηναίων με τα ΜΜΕ

Και ο Φιλήμων άφησε έργο καθώς ήταν ο πρώτος έφορος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, από το 1874 έως το 1888, διάστημα κατά το οποίο η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε σημαντικά (χαρακτηριστικό ότι από τους 5.000 τόμους που αριθμούσε το 1874, κατά τη λήξη της θητείας του Φιλήμονα έφτασε να έχει περίπου 120.000!). Ο Τιμολέων Φιλήμων ήταν γιος του εκδότη και συγγραφέα Ιωάννη Φιλήμονος, που εξέδωσε τηξν εφημερίδα «Αιών» η οποία κράτησε για 50 χρόνια, έως το 1888.

Μάλιστα ήταν τόσο δυνατός ως εκδότης που το 1831, ενόσω έχαιρε της εμπιστοσύνης των Μαυρομιχαλαίων, τον προσέγγισαν για να εκδώσει αντικυβερνητική εφημερίδα (ήτοι, ενάντια στον Ιωάννη Καποδίστρια) και, όχι μόνο αρνήθηκε αλλά προχώρησε και στη σύντομη έκδοση φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, τον «Ειρηνικό» που κυκλοφόρησε τρεις φορές, έως και τη δολοφονία του Καποδίστρια.

Σήμερα, άπαντες γνωρίζουμε την πλατεία Κοτζιά, η οποία πήρε το όνομα της από τον Κωνσταντίνο Κοτζιά. Ήταν Έλληνας δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός, αθλητής της ξιφασκίας και του στίβου, εκδότης και συγγραφέας.

Το 1915-16 εργάστηκε ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων στην Ιταλία και, καθότι οπαδός του βασιλιά Κωνσταντίνου, εξορίστηκε από τους βενιζελικούς το 1918 (λίγο μετά την επάνοδό του στη χώρα) στην Κρήτη, όπου το 1921 ίδρυσε την εφημερίδα «Τα Χρονικά», την οποία διατήρησε μέχρι το 1924. Εκείνη τη χρονιά ίδρυσε μάλιστα την πρώτη διαφημιστική εταιρεία στην ιστορία της Ελλάδας, την Γκρέκα!

Οι εκλεκτικές «συγγένειες» των δημάρχων Αθηναίων με τα ΜΜΕ

Σταδιακά η ενασχόληση του Κοτζιά με τα κοινά διευρύνθηκε και το 1934 έφτασε να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο τον ενίσχυσε με το να αποσπάσει από τον δήμο Αθηναίων τους προσφυγικούς οικισμούς οι οποίοι ψήφιζαν τους Φιλελεύθερους του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Μια από τις προτάσεις του που πραγματοποιήθηκαν ήταν η παραχώρηση χώρου που ανήκε στο δήμο για να χτιστούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να στεγαστούν οι πρόσφυγες που διέμεναν τότε στο Πεδίο του Άρεως. Παρέμεινε στη θέση μέχρι τον Αύγουστο του 1936 όταν και ανέλαβε υπουργός Διοικήσεως της Αθήνας στη δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά. Το δε 1940 φέρεται να είχε ανάμειξη σε γερμανική αντιμεταξική κίνηση ανατροπής του Ιωάννη Μεταξά, προ της έναρξης του πολέμου…

Το 1950 εξελέγη βουλευτής Αθηνών, τον Απρίλιο του 1951 επανεξελέγη δήμαρχος αλλά το ίδιο έτος πέθανε από καρδιά.

Το 2003 ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και με μακρά πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου. Το επώνυμό της το οφείλει φυσικά στον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη, δημοσιογράφο με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και πολιτικό, εκλεγμένο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία που δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» το 1989.

Οι εκλεκτικές «συγγένειες» των δημάρχων Αθηναίων με τα ΜΜΕ

Ο Μπακογιάννης είχε διδάξει Πολιτικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την «Deutsche Welle» και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα. Εκεί, στο Μόναχο, γνώρισε την Ντόρα και την οποία και παντρεύτηκε το 1974.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάσθηκε στο «Βήμα», το 1982 ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ενα» ως το Φεβρουάριο του 1985, οπότε διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το κλου της βραδιάς: Τι συνέβη με την Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ την ώρα που μιλούσε ο Μπακογιάννης (Vid)

Με την Ντόρα ο Μπακογιάννης απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα που εξελέγη δήμαρχος Καρπενησίου το 2011, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας το 2014 και, ως όλα δείχνουν, από την Κυριακή θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Μπακογιάννης έχει τέσσερα παιδιά από τρεις γυναίκες, έσχατο εκ των οποίων με τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη. Κοντολογίς, ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων έχει σύζυγο και είχε πατέρα δημοσιογράφους…