Ο κάποτε golden… ΕΡΤικός Ολυμπιακός παραπονιέται στην ΕΡΤ

Ο κάποτε golden… ΕΡΤικός Ολυμπιακός παραπονιέται στην ΕΡΤ

Μια… προ δεκαετίας, διδακτική τηλεοπτική ιστορία.

Νέο μέτωπο στα εν Ελλάδι τηλεοπτικά άνοιξε ανάμεσα σε ΕΡΤ και ΠΑΕ Ολυμπιακός, με ευλόγως… πολιτικές προεκτάσεις.

Σε μια μη αναμενόμενη κίνηση η ομάδα του λιμανιού εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση (!) της δημόσιας τηλεόρασης να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την επόμενη διετία, ή τριετία, έναντι ποσού που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέρχεται στα 8 με 8,5 εκατ. ετησίως.

Η ανακοίνωσε έκανε λόγο για άγνοια των κανόνων της αγοράς και για όρους απολύτως αδιαφανείς, με το Δ.Σ. της ΕΡΤ να απαντά ότι δεν έχει καταθέσει (ακόμη) καμία πρόταση, ότι έχει κάνει διερευνητικές επαφές και ότι ευχαρίστως θα εξέταζε μια πρόταση από πλευράς ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σε θέση μάχης: Επιστολή Ολυμπιακού στην ΕΡΤ και άμεση απάντηση του δημόσιου καναλιού

Η ιστορία όμως, διδάσκει. Κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League υπήρχε από το 2011-12 οπότε όλες οι ΠΑΕ ήταν στη Nova αλλά, σταδιακά, οι αναβολές αγώνων, η απουσία play offs και, γενικώς, ανταγωνιστικότητας στο πρωτάθλημα έφεραν τη σταδιακή μείωση του συμβολαίου που από τα 46 εκατ. ευρώ έφτασε, στην τελευταία του σεζόν, στα 35 εκατομμύρια. Και, κατόπιν, οι ΠΑΕ δεν δέχθηκαν πρόταση ύψους 30 εκατ. από πλευράς Nova με αποτέλεσμα η κεντρική διαχείριση να διαλυθεί και επτά ομάδες να συμφωνήσουν με την ΕΡΤ.

Τι ίσχυε όμως προ της κεντρικής διαχείρισης; Προ δεκαετίας, σεζόν 2009-10 στη Nova ήταν όλες (συνολικά 14) οι ομάδες για τρία χρόνια, πλην δύο: Ολυμπιακού και Ξάνθης, που εντάχθηκαν στην κεντρική διαχείριση ένα χρόνο μετά. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, την εποχή των περιβόητων golden boys της ΕΡΤ, ο Ολυμπιακός είχε συμβόλαιο ύψους 8,2 εκατ. ευρώ με τη δημόσια τηλεόραση και η Ξάνθη άλλα 2,5 εκατ. ευρώ!

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ παίζει… μπάλα στη Super League. Η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2006-07 η ΕΡΤ απέκτησε τα δικαιώματα του Ολυμπιακού, του Αρη και του Αιγάλεω και, τις επόμενες σεζόν, πήρε κι άλλες ομάδες όπως τον Παναθηναϊκό και την Ξάνθη…