Πόσες απολύσεις θα γίνουν επί προεδρίας Ζούλα στην ΕΡΤ

Πόσες απολύσεις θα γίνουν επί προεδρίας Ζούλα στην ΕΡΤ

Τι είπε στην ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Διπλό στόχο έθεσε ο υποψήφιος (και προτεινόμενος από την κυβέρνηση) για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας: την αντικειμενική ενημέρωση και την εξασφάλιση ποιοτικών προγραμμάτων.

Μάλιστα για να… να προλάβει τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι «η δημοσιογραφική μου πορεία των 30 ετών αποδεικνύει την αμεροληψία μου. Την οποία δεν θα δεχόμουνα να τη διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού αποκτήσει η ΕΡΤ το ρόλο της επιτάσσει του πρωθυπουργού για να γίνει η ΕΡΤ ποιοτική και αντικειμενική».

Σύμφωνα με τον κ. Ζούλα, σήμερα η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους, «ή, για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Διευκρίνισε, συνάμα, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία απόλυση, αντιθέτως το προσωπικό θα πρέπει να ανανεωθεί. Κι αυτό διότι, όπως σημείωσε, «χρειάζεται γενναία ανανέωση του προσωπικού γιατί από τους 2.200 υπαλλήλους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών». Η μία ατάκα βεβαίως αντικρούει την άλλη. Και τι θα κάνει; Εθελουσία έξοδο;

Και υπογράμμισε ότι η εντολή πρωθυπουργού είναι ένα αυτονόητο στοίχημα: να γίνει η ΕΡΤ σύγχρονος και ανεξάρτητος αμερόληπτος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση με υψηλού επιπέδου προγράμματα.

Ο κ. Ζούλας ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αλλά επανέλαβε ότι πρέπει, και θα, αποκτήσει η ΕΡΤ «τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της».

Περί ρατσισμού, αμεροληψίας και… Nova

Όταν πήραν τον λόγο οι βουλευτές άλλων κομμάτων, έπεσε και… γέλιο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ χαρακτήρισε ως ρατσίστρια τη Σοφία Σακοράφα (του ΜεΡΑ25) επειδή είπε πως η τοποθέτηση Ζούλα είναι «κυβερνητική και κομματική».

Μα αν είναι ρατσιστικό για τον κ. Ζούλα, τότε για τη Βασιλική Θάνου (που το κόμμα του την κρέμασε στα… μανταλάκια) τι ήταν;

Ο δε τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, απευθυνόμενος προς τον (παριστάμενο) κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ρώτησε αν η κυβέρνηση, μέσω της λύσης της συνεργασίας της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Άρης, είχε σκοπό να ωφελήσει… άλλους.

«Κύριε υπουργέ, γιατί όταν μπήκατε στο Μαξίμου, αφήσατε αζημίως τις ΠΑΕ Άρης και Παναθηναϊκός να φύγουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ; Προς όφελος ποιων συμφερόντων; Της Nova που εποφθαλμιά για την αγορά της ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ; Τι σημαίνει αυτό ως προς την αξιοπιστία του πρωταθλήματος; Μήπως θέλετε να συρρικνώσετε το θεματικό περιεχόμενο της ΕΡΤ για να μην είναι ανταγωνιστική στις ιδιωτικές πλατφόρμες;».

Όσον αφορά στην τοποθέτηση του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο κ. Κάτσης συμπύκνωσε την κριτική του σε τρία δεδομένα: κομματικοποίηση, σύγκρουση ρόλων και πρόθεση εκχώρησης υπηρεσιών της ΕΡΤ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Τι θα γινόταν αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προτείνει για τον ίδιο ρόλο τον Θανάση Καρτερό ή τη Ράνια Σβίγγου; Για “Πράβντα” μιλήσατε, για “Μαδούρους” μιλήσατε, για κομματικό κράτος μιλήσατε και σήμερα τα κάνετε όλα στο πολλαπλάσιο» σχολίασε ως προς την επιλογή του κ. Ζούλα για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. «Εντέλει, πώς είναι δυνατόν να ακούγεται στην Επιτροπή και να μη γελάνε και οι πέτρες ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Ζούλα που τον είχε διευθυντή στο γραφείο Τύπου, να πάει στην ΕΡΤ και να την κάνει αντικειμενική. Ποιον πείθει αυτή η δικαιολογία;» είπε ο κ. Κάτσης.