Άρωμα (Ελληνίδας) γυναίκας πίσω από την εξαγορά του αλβανικού ABC News

Άρωμα (Ελληνίδας) γυναίκας πίσω από την εξαγορά του αλβανικού ABC News

Μια εξαγορά με μπόλικο παρασκήνιο.

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Αλβανίας, ABC News έχει αλλάξει ιδιοκτήτη εδώ και λίγο καιρό, οπότε και ο (κύριος μέτοχος) Αλεξάντερ Φρανγκάι πούλησε μετοχές έναντι 600.000 ευρώ στη νεοσύστατη εταιρεία ABC Management, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο νέος αγοραστής, η ABC Management» είναι μια εταιρεία με έδρα την Αλβανία, που ανήκει στην Ελληνίδα Ευθυμία Γκούμα. Δεν είναι γνωστό εάν o πραγματικός αγοραστής είναι η κ. Γκούμα ή βρίσκεται πίσω της μια άλλη επιχείρηση.

Η Γκούμα δηλώνει Ελληνίδα πολίτης και δεν έχει επιχειρήσεις στην Αλβανία, και για την οποία δεν υπάρχει δημόσιο αρχείο. Σύμφωνα με τη σύμβαση εξαγοράς του καναλιού που υποβλήθηκε στο Εθνικό Επιχειρηματικό Κέντρο, η κα Γκούμα αγόρασε την τηλεόραση έναντι 1,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 600.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την αγορά μετοχών από τους Αλεξάντερ Φρανγκάι και Άλμπα Γκινάι.
  • 200.000 ευρώ για την αγορά τηλεοπτικού εξοπλισμού.
  • 294.000 ευρώ για τη χρήση εγκαταστάσεων για δύο έτη και
  • 294.000 ευρώ ευρώ για την εκκαθάριση των χρεών της εταιρείας.

Εάν ο αγοραστής, η εταιρεία ABC Management δεν πραγματοποιήσει τις πληρωμές εντός του 2019, η σύμβαση καθίσταται άκυρη και ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει 350.000 ευρώ σε αποζημίωση στους προηγούμενους μετόχους της ABC News.

Η εταιρεία έχει κεφάλαιο χαρτοφυλακίου 100 λεκ (λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ) και ανήκει 100% στην Ευθυμία Γκούμα. Αυτό το κεφάλαιο σχεδόν μηδενικής αξίας είναι, φυσικά, ανεπαρκές για να γίνει η αγορά.

Η ABC Management είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις πέντε ημέρες πριν από την υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας πώλησης των τηλεοπτικών προγραμμάτων με σκοπό την αγορά και τη διαχείριση της τηλεόρασης.  Από την ίδρυσή της ως έδρα καταχωρήθηκε η ABC News.

Το ABC News κατέχει το 2,9% της αγοράς, ενώ το 2018 παρουσίασε μείωση κερδών κατά 30%. Μετά από εντολή του διευθυντή ειδήσεων, Αρμάντ Σκουλάκου, τον Ιανουάριο του 2017,η τηλεόραση άλλαξε γραμμή, ώστε να κλίνει προς την κυβέρνηση (σύμφωνα με το echedoros-a.gr).

Το δε syri.net αποκάλυψε πρόσφατα ότι η Ελληνίδα εκπροσωπήθηκε νομικά από τον δικηγόρο Αρμπέρ Καράι, ο οποίος είναι αδελφός του διευθύνοντος συμβούλου του Αμερικανικού Νοσοκομείου και πρώτος εξάδελφος του ιδιοκτήτη του Αμερικανικού Νοσοκομείου, Κλόντιαν Αλάγιμπεου. Και εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας Αλάγιμπεου θα είναι ο τελικός αγοραστής.

Ο Κλόντιαν Αλάγιμπεου είναι επιχειρηματίας κυρίως στον τομέα της υγείας, γνωστός ως ιδιοκτήτης του αμερικανικού νοσοκομείου. Με την εξαγορά του νοσοκομείου «Υγεία», περίπου πριν από ένα χρόνο ο Αλάγιμπεου έχει εξασφαλίζει μονοπωλιακή θέση στον τομέα των ιδιωτικών νοσοκομειακών υπηρεσιών, ελέγχοντας πάνω από το 85% του τομέα αυτού στη χώρα.