Πότε θα πάψει η υποκρισία του «πόθεν έσχες» στα MME;

Πότε θα πάψει η υποκρισία του «πόθεν έσχες» στα MME;

Γνωρίζει την κατάσταση η ΕΣΗΕΑ;

Νέα κυβέρνηση έχει ο τόπος, οι αλλαγές είναι αρκετές. Και θεσμικές, και νομικές. Μία εξ αυτών πέρασε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, όπου καταργήθηκε μια σημαντική διάταξη.

Τι ίσχυε; Με τον νόμο 4339/2015, που επαναλαμβάνει την κεντρική ρύθμιση διαφάνειας των «νόμων Βενιζέλου και Ρουσόπουλου», ήταν υποχρεωτική η δήλωση «πόθεν έσχες», άρα και η ονομαστικοποίηση των μετοχών των τηλεοπτικών σταθμών. Άρα και των πηγών της χρηματοδότησής τους!

Πλέον… δεν ισχύει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Ο κάθε καναλάρχης μπορεί να βρίσκει χρήματα και έσοδα από όπου θέλει, χωρίς να τα δηλώνει.

Κι όμως, ενώ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι πλέον υπόχρεοι «πόθεν έσχες», είναι… και παραμένουν, οι εργαζόμενοί τους δημοσιογράφοι. Και, βάσει νόμου, η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (ΔΟΣ) του νόμου.3213/2003, χρεώνεται αυτομάτως (μέσω συστήματος) με πρόστιμο 300 ευρώ ανά έτος.

Κοντολογίς, το κράτος ζητά χρήματα από τους δημοσιογράφους – μέλη της ΕΣΗΕΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν πάψει να μετρούν… φέσια και χρωστούμενα από τους εργοδότες τους, αν καταθέσουν «πόθεν έσχες» παλιών ετών, άρα εκπρόθεσμα!

Μήπως εκεί στην ΕΣΗΕΑ να κοιτάξουν λίγο το εν λόγω, υποκριτικό πλέον, στόρι και να μεσολαβήσουν να καταργηθεί; Διότι είναι ανούσιο.