Άκυρη η επιδότηση του Τύπου για φέτος!

Άκυρη η επιδότηση του Τύπου για φέτος!

Πάει για το… 2020.

Mετά το κυβερνητικό φιάσκο με το θέμα της χρηματοδότησης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και την απόσυρση της ΚΥΑ για την ενίσχυση των εκδοτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους έκανε γνωστό πως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό θα υπάρξει ανακοίνωση για τις αλλαγές.

Και όντως, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατεθεί σ κοινωνικούς σκοπούς το ποσό που είχε δεσμευθεί για το 2019, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ.

Δεν θα ισχύσει λοιπόν ο νόμος για την επιχορήγηση των εφημερίδων και ο κ. Πέτσας ανέλαβε την υποχρέωση να αρχίσει από κύκλο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους αρμόδιους φορείς και ενώσεις (όπως η ΕΣΗΕΑ) προκειμένου να διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οπως είπε ο Στέλιος Πέτσας θα συνταχθεί νέα λίστα με τις εκδοτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μοιραστούν την κρατική ενίσχυση.

«Το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση. Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα» ανέφερε η ανακοίνωση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020.

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων πλην του ΚΚΕ, πως είναι αναγκαία η συγκεκριμένη ενίσχυση λόγω της μεγάλης κρίσης του Τύπου αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές που αφορούν την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και τη λύση για τη σωστή εφαρμογή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αναμένεται να δρομολογηθούν προκειμένου να λυθούν το προσεχές χρονικό διάστημα με προτεραιότητα την χορήγηση περιφερειακών και θεματικών τηλεοπτικών αδειών αλλά και τα θέματα των περιφερειακών ραδιοφώνων.

Διορθωτικές κινήσεις αναμένονται και στο ΑΠΕ στο οποίο ούτως ή άλλως έχει διοριστεί νέα διοίκηση ενώ ανακοινώσεις έγιναν και για τον τομέα της διαφήμισης στον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας “θα υπάρξει μία κατεύθυνση φιλελευθεροποίησης αλλά όχι ασυδοσίας” κατόπιν συζητήσεων με τις αρμόδιες Ενώσεις και με τους αρμόδιους φορείς.