Αλήθεια, ποιες εφημερίδες αξίζουν κυβερνητικής επιδότησης;

Αλήθεια, ποιες εφημερίδες αξίζουν κυβερνητικής επιδότησης;

Ο νόμος που ακυρώθηκε.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα αρχικά ήταν ύψους 6 εκατ. ευρώ, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τότε προέβλεπε ορισμένα κριτήρια, όπως τη φορολογική ενημερότητα για τις επιχειρήσεις, το περιεχόμενο «να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής» κλπ. και φυσικά οι εφημερίδες να μη χρωστούσαν! Σπάνιο, στις μέρες μας…

Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στις 29 Οκτωβρίου το ποσό αυξήθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ και άλλαξαν δύο προϋποθέσεις: η προς  χρηματοδότηση εφημερίδα θα έπρεπε να κυκλοφορεί τουλάχιστον 18 μήνες πριν την απόφαση (και όχι 24, φωτογραφική διάταξη για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος») και την κατάργηση της ύπαρξης φορολογικής ενημερότητας. Δεν ήταν καν απαιτητό πια να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών.

Αρκετές εφημερίδες κατέθεσαν αίτηση για να ενισχυθούν οικονομικά. Και άρχισαν τα… φάουλ με τη δημοσιοποίηση της λίστας των εφημερίδων και των ποσών που επρόκειτο να λάβουν.

Πρώτο; 200.000 ευρώ λάμβανε η «Καθημερινή» των 309 εργαζομένων, 200.000 και η… «Υπαιθρος Χώρα» των 18 εργαζομένων.

Κατόπιν, επιδοτούνταν και το «Μακελειό», η πασίγνωστη φυλλάδα για τα εξτρεμιστικά της, για να το θέσουμε κομψά, δημοσιεύματα. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ότι στη λίστα εμφανίστηκαν και… στοιχηματικά έντυπα, τα οποία δεν είναι ενημερωτικά ή ειδησεογραφικά: η «King Bet» και η «Μatch Money».

Αλήθεια λοιπόν, ποιες εφημερίδες αξίζουν κυβερνητικής επιδότησης; Και σε τούτο το ερώτημα καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση, μετά την ακύρωση του νόμου για φέτος