Με τι ποσοστό ξεκινά στη Forthnet ο Μαρινάκης; Όχι πλειοψηφικό

Με τι ποσοστό ξεκινά στη Forthnet ο Μαρινάκης; Όχι πλειοψηφικό

Τα δεδομένα του μεγάλου deal.

Σε κινητικότητα αλλά και… ετοιμότητα η Forthnet καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Alter Ego. Τούτη εκτιμάται από γνώστες της αγοράς να πραγματοποιηθεί το αργότερο ως στα μέσα Φεβρουαρίου.

Εδώ και καιρό ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποτέλεσε τη μόνη ελπίδα διάσωσης της Forthnet, καθώς εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατ. της Forthnet με τίμημα πέριξ των 40 εκατ. για το σύνολο του δανεισμού. Και, ως ανέφερε η στήλη «Scripta manent», ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%. Εξ αυτού, η πλευρά Μαρινάκη αναμένεται να αποκτήσει το 22%.

Υπογραμμίζεται ότι ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet ελέγχουν επίσης τόσο η μητρική εταιρεία της Wind, Crystal Almond Holdings, (22,17%) όσο και το δημόσιο της Τυνησίας (15,19%) και ο Αραβας επιχειρηματίας Abdulaziz Al Ghurair (14,42%).

Πώς όμως ο Μαρινάκης θα γίνει μεγαλομέτοχος; Από τα 310 εκατομμύρια του δανεισμού τα περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε επιπλέον περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου. Καθίσταται, σαφές λοιπόν πως ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει έως και το 68% περίπου, εφόσον εξασκήσει το ως άνω δικαίωμα μετατροπής του δανείου.

Η μετατροπή αυτή όμως θα δημιουργήσει αυτομάτως και την υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο των μετοχών.