Μια… καταπράσινη εκδήλωση από τη σειρά graphic novel «1908»

Μια… καταπράσινη εκδήλωση από τη σειρά graphic novel «1908»

Το παιδί στον σύγχρονο αθλητισμό.

Η Εκδοτική Belle Époque και ο ΙΑΝΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση της σειράς graphic novel 1908, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 12:00, με κεντρικό θέμα ομιλιών: Το παιδί στον σύγχρονο αθλητισμό. Θα μιλήσουν

  • Ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος.
  • Ο Γιάννης Ζουγανέλης.
  • Ο Δημήτρης Πετρούνιας, ψυχολόγος του Παναθηναϊκού Α.Ο.
  • Ο Άγης Μερεμέτης, προπονητής τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκού Α.Ο.
  • Ο νεότερος αθλητής του «Παναθηναϊκός ΑμΕΑ» Στέλιος Σουλιώτης.
  • Οι ιστορικοί ερευνητές και συγγραφείς Αριστοτέλης Μπενόγλου και Ανδρέας Οικονόμου.
  • Ο εικονογράφος του 1908 Πέτρος Μπάλτας.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θάνος Σαρρής.

Επίσης, ο σπουδαίος παλαίμαχος μπασκετμπολίστας με τα χρώματα του Παναθηναϊκού και της Εθνική Κώστας Τσαρτσαρής, θα μας τιμήσει με χαιρετισμό-ομιλία,  που θα προβληθεί σε βίντεο.

Κατά τα διάρκεια της εκδήλωσης

  • Θα γίνουν βραβεύσεις σε μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού.
  • Θα πραγματοποιηθεί δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά άνω των 5 ετών, από τη Μαργαρίτα Κωτσίνη. Οι μικροί φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους κόμικ, το οποίο θα κρατήσουν ως αναμνηστικό ενθύμιο.

Λίγα λόγια για το 1908

Το graphic novel 1908 πραγματεύεται την ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, μέσα από άγνωστες και αδημοσίευτες ιστορίες. Έχουν κυκλοφορήσει, μέχρι στιγμής, τέσσερις τόμοι που καλύπτουν την περίοδο 1906-1919. Πρόκειται για την πρώτη σειρά κόμικ που εκδόθηκε για ελληνικό αθλητικό σωματείο.

Ο ρομαντισμός που διακατείχε τους πρώτους Αθηναίους ποδοσφαιριστές, η πρώιμη αντιπαλότητα με τους Πειραιώτες και η σκληρότητα των αθλητικών παραγόντων, ξετυλίγονται στις σελίδες του «1908», μέσα από τα μάτια του ιδρυτή Γιώργου Καλαφάτη, του ηρωικού Κωστή Τσικλητήρα και του «πατριάρχη» Απόστολου Νικολαΐδη.

Συνάμα, η Αθήνα της Belle Époque, οι γραφικές γειτονιές της πόλης και τα επιβλητικά αρχοντικά της, οι ρετσινοδρομίες στο Πολύγωνο, ο πετροπόλεμος των πιτσιρικάδων στις αλάνες, οι νυχτερινές βόλτες των Αθηναίων στη Νεάπολη Εξαρχείων, αλλά και η φρίκη των Βαλκανικών Πολέμων, αποτυπώνονται από τις πένες και τους μαρκαδόρους του Πέτρου Μπάλτα. Την πλοκή υπογράφει ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Ανδρέας Οικονόμου

Κυρίαρχος στόχος του 1908 είναι η μεταλαμπάδευση υγιών αθλητικών αρχών στη νέα γενιά φιλάθλων. Να αγαπούν τα σπορ και τη χαρά του αθλητισμού, να σέβονται τον αντίπαλο και να αποφεύγουν της παθογένειες της σύγχρονης εποχής.

Και φυσικά, καθώς το έργο απευθύνεται ως επί το πλείστον σε φίλους του Παναθηναϊκού, ευελπιστούμε να αποτελέσει μία ευχάριστη συντροφιά και πηγή υπερηφάνειας για τους νεαρούς αναγνώστες του. Στοιχεία που τόσο έχουν ανάγκη, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.