Κορωνοϊός: Είναι λύση να αναβληθεί το Euro 2020;

Κορωνοϊός: Είναι λύση να αναβληθεί το Euro 2020;

Τα σενάρια και τα ερωτήματα.

Είναι να μη σου τύχει, καμιά φορά. Η UEFA είχε αποφασίσει να καταρρίψει κάθε λογική διοργάνωσης μεγάλου τουρνουά, με αφορμή τα 60 χρόνια από το πρώτο Euro, που τότε ονομαζόταν Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Ούτε καν τα 40, ούτε τα 100: τα 60 χρόνια. Marketing, είσαι.

Απόρροια τούτου, να αποφασίσει να το διεξάγει, όχι σε μία ή δύο χώρες αλλά σε 12 πόλεις ισάριθμων χωρών. Ανάμεσά τους η Ρώμη, το Μπιλμπάο, το Αμστερνταμ και το Λονδίνο, περιοχές όπου υπάρχουν –καλά το καταλάβατε- κρούσματα κορονοϊού.

Από τις 12 Ιουνίου ως και τις 12 Ιουλίου 2020 επρόκειτο να διεξαχθεί η τελική φάση του Euro 2020, με τον τελικό στο ιστορικό «Γουέμπλεϊ». Εν αναμονή των αποφάσεων της UEFA στην (τηλε)συνδιάσκεψη της Τρίτης, είναι δεδομένο ότι στο Euro θα δοθεί, σε… χαρτί προτεραιότητας, ο μεγαλύτερος αριθμός.

Ναι μεν η UEFA λογίζεται ως ανώτερη αρχή, εν συγκρίσεις με τις ανά χώρες ομοσπονδίες, τούτες όμως δεν υπάγονται στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αλλά συνεργάζονται. Κοντολογίς, η UEFA δεν μπορεί να υποχρεώσει, φερ’ ειπείν, τις ομοσπονδίες να απονείμουν πρωταθλήματα με τη βαθμολογία της στιγμής της διακοπής ελέω κορονοϊού, ή να βάλουν μια παύλα. Είναι στην κρίση τους. Και το να υπάρξει σύμπνοια, κοινή απόφαση, είναι απίθανο.

Κοντολογίς, και να θέλει ντε και καλά η UEFA να διοργανώσει μέσα στο καλοκαίρι του 2020 την τελική φάση του Euro, δεν είναι δική της απόφαση αλλά, και ως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά» στο θέμα: αν και η λογική ορίζει πως η μετάθεσή του ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2021, θα δώσει λύση στο πρόβλημα, τα ήδη καταβεβλημένα ποσά (τεράστιου «όγκου») για τα τηλεοπτικά δικαιώματα δημιουργούν έναν τεράστιο πονοκέφαλο.

Και, για το ιστορικό του πράγματος, αν το Euro πάει για το 2021, τι θα γίνει με το επόμενο; Το 2024, ή το 2025 θα πάει; Το Euro, όπως και το Μουντιάλ, διεξάγεται ανά τετραετία και στόχος είναι αυτό να μην αλλάξει. Συνεπώς, η UEFA ετοιμάζεται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας την τακτική του «δούναι και λαβείν»: θα δώσει στις ομοσπονδίες των κρατών το δικαίωμα να ολοκληρώσουν κατά το δοκούν τα πρωταθλήματά τους. Και θα ζητήσει αλλαγές για τη νέα σεζόν ώστε να διοργανώσει το Euro μέσα στο 2020, πιθανότατα Δεκέμβριο.

Άλλωστε, Δεκέμβριο θα διοργανωθεί και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2022, άρα δεν θα είναι κάτι νέο, ίσα ίσα ίσως λειτουργήσει ως πρόβα τζενεράλε.

Κοντολογίς, δεν είναι λύση να αναβληθεί το Euro 2020. Είναι μονόδρομος. Και απομένει, ως ερώτημα, αν όντως διοργανωθεί μέσα στο έτος ή πάει στο επόμενο, σε μια απίθανη εξέλιξη που ουδείς φανταζόταν…