Κορωνοϊός και ενημέρωση: Ποια κανάλια έχασαν τη μεγάλη τηλεοπτική ευκαιρία

Κορωνοϊός και ενημέρωση: Ποια κανάλια έχασαν τη μεγάλη τηλεοπτική ευκαιρία

Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία.

Μια πενταετία πριν, ένα κανάλι βγήκε κερδισμένο… κατά πολύ, από τις εξελίξεις του τόπου. Εκείνο το καλοκαίρι του 2015, όπου η πολιτική επικαιρότητα έπιασε κόκκινο, ο ΣΚΑΪ πετούσε τη μια έκτακτη εκπομπή πίσω από την άλλη.

Έστω κι αν βέβαια ήθελε να κάνει το αντικυβερνητικό, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του ’15, κομμάτι του, το αντισυριζέικο αν θέλετε. Μαραθώνιες συνεδριάσεις Eurogroup, Βαρουφάκης, διαπραγματεύσεις, η Βουλή ανοιχτή ως ξημερώματα (Ζωή Κωνσταντοπούλου είσαι…), την ώρα που Alpha, Star, ΑΝΤ1, ακόμη και η ΕΡΤ, έπαιζαν ταινίες και σειρές, ο ΣΚΑΪ πόνταρε στην ενημέρωση. Πολλώ δε μάλλον εκείνο το καλοκαίρι, της απειλής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, του Grexit, της χρεοκοπίας και, φυσικά, του δημοψηφίσματος.

Και ήταν ένα στοίχημα που το κέρδισε, με το κανάλι να διπλασιάζει τις τηλεθεάσεις του, μια προίκα που κρατάει σχεδόν ως τώρα καθώς πολύ συχνά είναι το πρώτο κανάλι σε ημερήσια τηλεθέαση και σχεδόν πάντα πρώτο στην αντίστοιχη της ενημέρωσης.

Τούτο λοιπόν αποτελεί οδηγό για τα δύο… νέα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Με το Mega να κλείνει ήδη ένα μήνα μετά την επάνοδό του, πέρα από αριθμούς και νούμερα τηλεθέασης, η αλήθεια είναι ότι κέρδισε αρκετές εντυπώσεις με τις ενημερωτικές εκπομπές του ενώ οι επαναλήψεις παλιών σειρών έχουν το δικό τους κοινό. Συν ότι η «γραμμή» του καναλιού,, ενώ αρκετοί περίμεναν να είναι φιλοκυβερνητική, ίσα ίσα τηρεί αρκετά ουδέτερη στάση ενώ από το δελτίο, που παρουσιάζει άρτια η Δώρα Αναγνωστοπούλου, πέρασε καλεσμένος ως και ο Αλέξης Τσίπρας.

Κορωνοϊός και ενημέρωση: Ποια κανάλια έχασαν τη μεγάλη τηλεοπτική ευκαιρία

Ωστόσο, ενώ ο κόσμος έχει κλειστεί σπίτι ελέω του κορωνοϊού, ενώ το Mega το παλεύει, θέλει… κι άλλο. Όλη την εβδομάδα έβγαλε το βράδυ (23:00 ή μεσάνυχτα), έκτακτες ή μη, εκπομπές για την πανδημία, όπως καλύπτει το θέμα και ο Νίκος Ευαγγελάτος το απόγευμα, αλλά δεν αρκεί. Θέλει κι άλλο. Ενδεικτικά η ΕΡΤ από τις 05:30 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ πάει σερί με live εκπομπές!

Αντίστοιχα, το Open ύστερα από ενάμισι χρόνο στον αέρα, επίσης ανεξαρτήτως αριθμών, έχει δώσει ήδη το στίγμα του, και στην ενημέρωση: εξαιρετική η Νίκη Λυμπεράκη, πολύ καλοί στο ξεκίνημά τους ο Γιώργος Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος ως lead in στο δελτίο, ενωμένη η πρωινή ζώνη από τις 05:30 ως τις 10:00. Το Open το κατάλαβε νωρίς και επένδυσε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μπροστά και από τον Alpha και τον ΑΝΤ1.

Αλλωστε τα δύο νέα κανάλια από τη νέα σεζόν θα αρχίσουν να απειλούν, σαν ίσα προς ίσο, τα… παραδοσιακά. Αλλά τούτη η συγκυρία του κορωνοϊού, βοηθά. Ισως θα έπρεπε να βγάλουν ακόμη περισσότερο live ενημερωτικό πρόγραμμα.