Κορωνοϊός… και στον Τύπο! Αρον άρον επιδοτεί της εφημερίδες η κυβέρνηση

Κορωνοϊός… και στον Τύπο! Αρον άρον επιδοτεί της εφημερίδες η κυβέρνηση

Η εγκύκλιος για την εφαρμογή της διάταξης για την οικονομική τους στήριξη.

Καραντίνα, μέτρα και περιορισμοί σημαίνουν… πολλά. Μεταξύ άλλων όμως, πέρα από όλη την οικονομία της χώρας, «χτύπημα» δέχονται και τα έντυπα ΜΜΕ. Ήδη η κατάσταση, μετά από μία εβδομάδα και κάτι σε περιορισμό, η κατάσταση δεν είναι απλά άσχημη. Είναι απελπιστική.

Οι διαφημίσεις, στις εφημερίδες, ήδη κόπηκαν κατά πλειονότητα. Ποιος να διαφημίσει, και τι; Η κυκλοφορία τους ήδη κατακρημνίζεται, ελέω των σημείων πώλησης που έκλεισαν προσωρινά: περίπτερα και μίνι μάρκετ, κυρίως, την ώρα που ο κόσμος δεν βγαίνει από το σπίτι. Οσονούπω δε, υπάρχει και η πιθανότητα αυστηρότερου περιορισμού κυκλοφορίας.

Φυσικά έκλεισαν και εμπορικά καταστήματα ή μικρότερα αλλά τούτα θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος, ως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Οι εφημερίδες, όμως;

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας και στην προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα της καθημερινής ενημέρωσης, η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) προέβη σε προτάσεις, σε δύο άξονες.

Πρώτον, της «εθελοντικής αυτοσυγκράτησης» με μείωση των σελίδων, μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων και αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών.

Δεύτερον, της «κρατικής παρέμβασης» με άμεση αναστολή και στον ΦΠΑ των πωλήσεων και ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό. Και ζητά να μην κλείσουν τα περίπτερα και να υποχρεωθούν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, είναι θέμα ημερών η έκδοση εγκυκλίου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικό εκπρόσωπο και αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, Στέλιο Πέτσα, για την εφαρμογή της διάταξης για το πλαίσιο οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Μια διάταξη που που έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επρόκειτο να εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο, ακυρώθηκε και επαναδιατυπώθηκε με νέους όρους. Στόχος ήταν ο Τύπος ούτως ή άλλως να ενισχυθεί, κατά τον Απρίλιο αλλά οι εξελίξεις πατούν… γκάζι στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαθέσει ως και 7,5 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας και άλλα 4 εκατ. ευρώ για τις επαρχιακές εφημερίδες.

Τι ποσό όμως εκτιμάται ότι θα λάβει κάθε πανελλαδική εφημερίδα που πληροί τις προϋποθέσεις (όχι, π.χ. έντυπα τύπου… «Μακελειό»); Εφάπαξ γύρω στα 100.000 ευρώ συν έξτρα ποσό ίσο με το γινόμενο των 1.016 ευρώ επί τον αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που απασχολεί. Άρα αν μια εφημερίδα απασχολεί 40 εργαζομένους θα λάβει άλλα 40.640 ευρώ.