Κορωνοϊός: Οι χώρες που πήραν αψήφιστα την πανδημία και... τώρα τρέχουν

Κορωνοϊός: Οι χώρες που πήραν αψήφιστα την πανδημία και… τώρα τρέχουν

Παραδείγματα προς αποφυγήν.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο. Ο φονικός ιός που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν υπόθεση των ασιατικών κυρίως χωρών έχει εξελιχθεί σε πανδημία όπως χαρακτηρίστηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Οι εικόνες των έρημων πόλεων στην Κίνα που χτυπήθηκε βάναυσα από τον ιό έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι Κινέζοι κατάφεραν σε χρόνο – ρεκόρ να απομονωθούν και θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Υπήρχαν όμως κράτη και κυβερνήσεις που πήραν την απειλή αψήφιστα, δεν πήραν έγκαιρα μέτρα και πλέον σπάνε το κάθε αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σε θύματα και κρούσματα.

Τρανό παράδειγμα η Ιταλία που μετρά πλέον πάνω από 1500 νεκρούς και περισσότερα από 20 χιλιάδες κρούσματα. Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού σε μεγάλες πόλεις όπως το Μιλάνο δε θορύβησε τις Αρχές που άργησαν χαρακτηριστικά να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Μόλις πριν μία εβδομάδα απαγορεύθηκαν οι πτήσεις ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια. Ενδεικτικό είναι ότι και το ιταλικό πρωτάθλημα διεξαγόταν κανονικά.

Ακόμη και τώρα βέβαια υπάρχουν αναφορά στα social media για Ιταλούς που «έσπασαν» τις απαγορεύσεις και ξεχύθηκαν στις αγορές και στα εστιατόρια προτού αυτά βάλουν λουκέτο. Σε περιοχές υπάρχουν αναφορές για κηδείες κάθε μισή ώρα, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μπέργκαμο όπου οι αναγγελίες θανάτων σε τοπική εφημερίδα ξεπέρασαν τις 10 σελίδες!

Βέβαια η Ιταλία δεν είναι η μοναδική χώρα που πήρε αψήφιστα την όλη κατάσταση. Η Ισπανία μπήκε κι εκείνη σε καραντίνα, μάλλον αργά. Οι αριθμοί στην χώρα της ιβηρικής χερσονήσου καλπάζουν και άπαντες υποστηρίζουν ότι θα γίνει μία δεύτερη Ιταλία.

Κορωνοϊός: Οι χώρες που πήραν αψήφιστα την πανδημία και... τώρα τρέχουν

Η Βρετανία μπορεί να μην έχει ακόμη τους αριθμούς της γειτονικής χώρας σε κρούσματα και θανάτους αλλά η απάθεια των κυβερνώντων και των κατοίκων προς την εξάπλωση της πανδημίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και εγκληματική.

Όλα λειτουργούν κανονικά, ακόμη και το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν το τελευταίο χρονικά που κατέβασε ρολά μετά από τεράστιες αντιδράσεις. Οι φωτογραφίες από συναυλίες και αγώνες δρόμου που διεξήχθησαν κανονικά κάνουν τον γύρο του κόσμου και σοκάρουν με την ανευθυνότητα των κατοίκων.

Χιλιάδες άνθρωποι στοιβάχτηκαν σε μικρούς χώρους χωρίς να φαίνεται να τους νοιάζει η εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο. Η Ολλανδία είναι επίσης μία χώρα που δεν έχει λάβει σκληρά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι έχει δεκάδες κρούσματα αλλά μετρά ήδη και θανάτους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά. Οι κάτοικοι κυκλοφορούν βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους ενώ και οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά.

Τα πάντα έκλεισαν στη Γαλλία, όπου κι εκεί ο κόσμος ξεχύθηκε στις εξοχές παρά τις απαγορεύσεις. Στη χώρα όμως έγινε το εξής παράδοξο. Ενώ η χώρα έχει μπει σε καραντίνα, οι δημοτικές εκλογές δεν αναβλήθηκαν και 47 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν στις κάλπες.