Τα πολλά διαγγέλματα του Μητσοτάκη ίσως κάνουν καλό σε όλους

Τα πολλά διαγγέλματα του Μητσοτάκη ίσως κάνουν καλό σε όλους

Η σπάνια στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πανδημία στις διαστάσεις που έχει πάρει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κάθε χώρα έχει επιλέξει τη δική της πολιτική στον τρόπο διαχείρισης της πρωτόγνωρης αυτής νέας πραγματικότητας και η στάση των ηγετών της, παρότι έχει κάποια κοινά, έχει αρκετές διαφορές.

Στην παρούσα φάση εκτός από την καθημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αυτός που έχει αναλάβει να ανακοινώνει τις μεγάλες αποφάσεις της πολιτείας στο θέμα κυκλοφορίας, κλεισίματος των καταστημάτων και της γενικότερης πολιτικής που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες έως μήνες είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τα συνεχή του διαγγέλματα.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών και άσχετα με την απήχησή τους στην κοινωνία, ο Πρωθυπουργός διάλεξε να είναι ο ίδιος παρών σε αυτά τα διαγγέλματα. Κάτι που για παράδειγμα δεν βλέπουμε στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το υπουργείο του οποίου ενημερώνει δια αντιπροσώπου.

Η επιλογή αυτή έχει τα πολιτικά κέρδη και το πολιτικό κόστος αλλά δεν είναι η στιγμή να συζητηθεί. Μπορεί να λειτουργεί όπως αναφέρει το εγχειρίδιο του σωστού επικεφαλής ενός κράτους, μπορεί απλά να είναι η βιτρίνα ενός διαλυμένου συστήματος υγείας που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό με τα όπλα και το προσωπικό της Γερμανίας, το αποτέλεσμα όμως είναι ένα. Λειτουργεί κατευναστικά, με τον κόσμο να δέχεται στην συντριπτική του πλειοψηφία τα διαγγέλματα και να περιμένει.

Ως πότε θα λειτουργήσει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο σκοπός είναι να μην υπάρξουν εικόνες Ιταλίας και Ισπανίας στον όγκο βαριά ασθενών, κρουσμάτων, νεκρών και ΜΕΘ που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συνολικά περιστατικά. Η κορυφή μιας επιτυχημένης ή αποτυχημένης πολιτικής αντιμετώπισης αυτής της κρίσης έχει τρία τηλεοπτικά πρόσωπα, ένα πρωθυπουργό, έναν υπουργό και έναν εκπρόσωπο υπουργείου.