Το τέλος των μεγάλων παραγωγών; Ο κορωνοϊός αλλάζει την τηλεόραση

Το τέλος των μεγάλων παραγωγών; Ο κορωνοϊός αλλάζει την τηλεόραση

Τι επιπτώσεις έχει στη βιομηχανία του θεάματος.

Τα πάνω από 1.300 κρούσματα κορωνοϊού στην Αμερική, καθώς και οι 38 θάνατοι μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο, έχουν φέρει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του πλανήτη, αυτόν του χώρου του θεάματος.

Η τηλεόραση όπως την ξέραμε μάλλον αλλάζει, τουλάχιστον για τα δεδομένα του 2020 αφού ακόμα δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο να καταπολεμήσει την εξάπλωση του ιού.

Όλα τα μεγάλα στούντιο αλλάζουν την πολιτική τους, ακόμα και αυτό όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα σταματήσει την εξάπλωση του Covid-19.

Τα στούντιο των CBS, ΑΒC και Showtime αλλά και τα Paramount TV Studios διακόπτουν τις παραγωγές των νέων τους πιλότων ενώ βάζουν «λουκέτο» για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε σειρές που ήδη γυρίζονταν όπως το franchise του NCIS, τη 16η σεζόν του Grey’s Anatomy και άλλες.

Στον ίδιο δρόμο κάποιες σειρές των ψηφιακών πλατφόρμων του Netflix και της Apple κατεβάζουν ρολά στα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών τους που θα προβάλλονταν την επόμενη σεζόν.

Κάποιες παραγωγές βραδινών talk show όπως το Tonight Show με τον Τζίμι Φάλον σταμάτησαν τελείως καθώς προϋπόθεταν την παρουσία ζωντανού κοινού. Την ίδια ώρα όλα τα μίτινγκ γίνονται από απόσταση ενώ η ένωση των σεναριογράφων σκέφτεται να ζητήσει όλες οι εργασίες των μελών της να γίνονται από το σπίτι. Κάποια άλλα στούντιο κλείνουν την πρόσβαση στο κοινό και συνεχίζουν τα γυρίσματα talk shows και τηλεπαιχνιδιών χωρίς κόσμο.

Το τέλος των μεγάλων παραγωγών; Ο κορωνοϊός αλλάζει την τηλεόραση

Οι παραγωγές σειρών που είχαν γυρίσματα στην Ευρώπη διακόπτονται προσωρινά, τουλάχιστον για 15 ημέρες, ενώ στελέχη των μεγάλων στούντιο στέλνουν οδηγίες στους σεναριογράφους και του σκηνοθέτες να αποφεύγουν σκηνές που χρειάζονται πολλούς κομπάρσους για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος μόλυνσης και διάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους.

Ολόκληρη η βιομηχανία της τηλεόρασης στην Αμερική προσαρμόζεται στα πρωτόκολλα της πανδημίας παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα αντιστάσεις από studio που συνεχίζουν την προετοιμασία για τους πιλότους της επόμενης σεζόν, με τους casting directors να συνεχίζουν να βλέπουν από κοντά υποψήφιους ηθοποιούς, μέλη συνεργείων να ταξιδεύουν διαρκώς στις τοποθεσίες των γυρισμάτων.

Παραμένει ακόμα ασαφές αν όλη αυτή η διακοπή θα μεταφερθεί και στην παύση πληρωμών σε όσους εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος, το σίγουρο όμως είναι πως το τοπίο της τηλεόρασης αλλάζει και κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και στην εσωτερική αγορά της ελληνικής τηλεόρασης.