Η απάντηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ στις κατηγορίες Κυμπουρόπουλου για την ατάκα Βορίδη

Η απάντηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ στις κατηγορίες Κυμπουρόπουλου για την ατάκα Βορίδη

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Οικονόμου.

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και Μαρίας Αναστασοπούλου και του ζητήθηκε να σχολιάσει την κίνηση των κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το συμβάν «αηδίες». Όταν του επισημάνθηκε ότι πρόκειται για «παιδιά πιθανώς 16 ετών», ο κ. Βορίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρω αν είναι 21 ή 16 ετών. Δεν είναι 2 ετών. Με ένα παιδί που είναι 16 ετών μιλάς κανονικά, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο. Στα 17 ψηφίζουν. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Δεν έχουν κάποιου είδους πάθηση».

Η αναφορά του αυτή έφερε την αντίδραση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η δήλωση ειναι προσβλητική και πρέπει να αποσυρθεί. Ακόμη ανέφερε ότι δεν υπήρξε αντίδραση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ την στιγμή της δήλωσης.

Με μία μακροσκελή ανάρτησή του ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ανέφερε τα εξής: «Από εχθές, γίνεται λόγος σε ενημερωτικές εκπομπές αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το silly walk των Monty Python που επέλεξαν κάποια έφηβα κορίτσια στην παρέλαση της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, για να δείξουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, την αντίθεσή τους στον μιλιταρισμό και την κανονικότητα, προκειμένου να κάνουν την επανάστασή τους.

Δεν θα σχολιάσω αν αυτή η επανάσταση ήταν πετυχημένη, αν έγινε με τον σωστό ή τον λάθος τρόπο, στη σωστή ή τη λάθος στιγμή, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον βαθμό που αυτές οι κοπέλες είναι εξοικειωμένες με το έργο, τις αρχές και τα κίνητρα των Monty Python. Απλά, θεωρώ πως οι παρελάσεις στα πλαίσια των εθνικών εορτών δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος, για να εκφράσει ο οποιοσδήποτε τα προσωπικά του ιδεολογικά και άλλα πιστεύω. Οι παρελάσεις είναι αποκλειστικά και μόνο για να αποδίδουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και να τιμούμε τις ένδοξες στιγμές του Αγώνα του Έθνους μας για ελευθερία. Κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να παραστεί και να παρελάσει, εφόσον δεν συμφωνεί, και μπορεί να μείνει σπίτι του, εκμεταλλευόμενος την παύση των μαθημάτων λόγω της εθνικής εορτής.

Κι ενώ, οι παραπάνω σκέψεις με κράτησαν μακριά από το να σχολιάσω το συμβάν, δεν μπορώ να παραβλέψω την δημόσια δήλωση του Υπουργού κου Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτά τα κορίτσια δεν είναι μωρά, ούτε ανάπηρα, ότι μιλάς και συνεννοείσαι μαζί τους. Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί!

Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα! Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate speech.

Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτή τη χώρα, και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε, είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα. Γι’ αυτά τα δικαιώματα, εργάζομαι όταν αναρωτιέστε πολλοί γιατί δεν σχολιάζω την κάθε αντίστοιχή άστοχη δήλωση».

Κάτω από την ανάρτηση Κυμπουρόπουλου σχολίασε και ο Δημήτρης Οικονόμου εκ των δημοσιογράφων της εκπομπής όπου έγινε η δήλωση Βορίδη: «Αγαπητέ κ. Κυμπουροπουλε η εικόνα που σχημάτισα εγώ στην εκπομπή τη συγκεκριμένη στιγμή που ο κ. Βορίδης κάνει λόγο για αναπηρία είναι πως δεν αναφέρεται σε σωματική αναπηρία

Νομίζω προκύπτει κι από την ροή του λόγου του

Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον υπουργό αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας

Επίσης επειδή κάνω αυτή τη δουλειά περίπου τριάντα χρόνια αν μας παρακολουθούσατε θα γνωρίζατε και την άποψη μας για τα άτομα με αναπηρία αλλά και τις εκπομπές που έχουμε κάνει για τα δικαιώματα τους παρά πολλές φορές

Επομένως θεωρώ άδικη την κριτική σας για την εκπομπή και τους «παριστάμενους» δημοσιογράφους και δεν την δέχομαι».

Η απάντηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ στις κατηγορίες Κυμπουρόπουλου για την ατάκα Βορίδη