Φήμες για συμμαχία τριών καναλαρχών για την ταινιοθήκη του Mega

Το μεγάλο «αγκάθι» με την ταινιοθήκη του Mega: Τι συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα

Το μεγάλο ζήτημα μετά την απόκτηση της ταινιοθήκης από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στην εταιρεία Alter Ego συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη κατέληξε η ταινιοθήκη, το σήμα και το λογότυπο του Mega.

Η εταιρεία του εφοπλιστή και μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό με ένα ποσό κοντά στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι τι θα γίνει με τις σειρές που υπάρχουν στην ταινιοθήκη.

Το θέμα των δικαιωμάτων των σειρών είναι που καθυστέρησε τον πλειστηριασμό αφού έπρεπε να βγει άκρη με το ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το «Έθνος» με δημοσίευμά του κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα πριν τον πλειστηριασμό οι ενδιαφερόμενοι είχαν πρόσβαση σε ένα virtual room (εικονικός ψηφιακός χώρος) στο οποίο υπήρχε αναλυτικά ο κατάλογος της ταινιοθήκης του Mega.

Εκεί υπήρχαν όλες οι σειρές που προβλήθηκαν από το κανάλι αλλά και το καθεστώς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το «Έθνος» για κάθε επαναπροβολή σειράς χρειάζεται η συγκατάθεση του δημιουργού. Για παράδειγμα «Τρεις Χάριτες» και «Δις Εξαμαρτείν» μπορούν να επαναπροβληθούν μόνο μετά την συγκατάθεση των Ρέππα – Παπαθανασίου. Είναι κάτι που τόνισε ο Μιχάλης Ρέππας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η κατάσταση γίνεται πιο ζόρικη όταν οι σειρές έχουν βασιστεί σε ξένο φορμάτ όπως για παράδειγμα η «Απογορευμένη Αγάπη». Η καθημερινή σειρά του Mega που ήταν από τις μακροβιότερες του καναλιού (1998-2006) ήταν βασισμένη στο ξένο φορμάτ Verbotene Liebe. Όπως αναφέρει το «Έθνος» η μόνη απόπειρα επανάληψης της σειράς έγινε τον Μάϊο του 2018 και επειδή υπήρξε εμπλοκή με την μητρική εταιρία παραγωγής η προβολή διακόπηκε λίγες μέρες μετά, στο 6ο επεισόδιο.