Από τον Γεώργιο… στον Κωνσταντίνο

Από τον Γεώργιο… στον Κωνσταντίνο

Ντοκιμαντέρ για Παπανδρέου και Καραμανλή.

Συνδυασμοί πορτρέτων επιφανών Ελλήνων ανδρών και γυναικών της πολιτικής -και όχι μόνο- σκηνής και των αντιθέτων ή κοινών ιδεολογιών ή απόψεων / πεποιθήσεων προσωπικοτήτων από την απελευθέρωση της Ελλάδας έως σήμερα που, πολλές φορές, υπερέβησαν τα εσκαμμένα προς υλοποίηση των βλέψεων και των σχεδίων τους.

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου, «Βίοι Παράλληλοι», η ομώνυμη εκπομπή της ΕΡΤ επιδιώκει, με τη βοήθεια καταξιωμένων ιστορικών και άλλων επιστημόνων, να παρουσιάσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς και το σχολιασμό.

Το προσεχές Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στις 16:00 θα προβληθεί το επεισόδιο «Γεώργιος Παπανδρέου – Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το 1961 αποτελεί έτος-σταθμό για τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Η ίδρυση της Ένωσης Κέντρου και οι εκλογές του 1961, συνιστούν ουσιαστικές αφετηρίες μιας δεκαετίας μεστής πολιτικών γεγονότων που μόλις ξεκινούσε. Ο Ανένδοτος αγώνας στόχο είχε τη μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών μέσω της αποδυνάμωσης της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της σφυρηλάτησης της ενότητας του Κέντρου.

Από τον Γεώργιο… στον Κωνσταντίνο

Υπό την αρχηγία του Γεωργίου Παπανδρέου και με την ενεργή συμμετοχή ενός δυναμικού πυρήνα σημαντικών στελεχών -προεξάρχοντος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία», Πάνου Κόκκα, το νέο κόμμα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαινιάσει μια σχέση με ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός που επέτρεψε στον Ανένδοτο να λειτουργήσει ως αγωγός έκφρασης νέων πολιτικών αναζητήσεων και μέσο κοινωνικών διεκδικήσεων.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Θανάσης Διαμαντόπουλος (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνα Μπότσιου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Χρήστος Αναστασίου (διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών), Χρήστος Χρηστίδης (διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).