Μάνεσης: «Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Η δήλωση του δημοσιογράφου και παρουσιαστή μετά την κλήση από το ΕΣΡ.

Την ευθύνη για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής της 1ης Μαρτίου ανέλαβε ο Νίκος Μάνεσης.

Η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ALPHA κλήθηκε για εξηγήσεις από το ΕΣΡ. Σύμφωνα με την σχετική κλήτευση η εκπομπή έπαιξε λανθασμένα πλάνα του 2015 ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Μάνεσης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Οι ιθύνοντες της εκπομπής θα δώσουν εξηγήσεις στο ΕΣΡ την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 10 το πρωί.

Η δήλωση του Νίκου Μάνεση:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ» της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν στην εισβολή προσφύγων στη Βόρεια Μακεδονία), ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο.

Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον «αέρα», μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που «συμβαίνουν τώρα». Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες.

Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.

Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news.

Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγνώμη είναι πολύ λίγο».